moze mi ktos wytlumaczyc w skrocie jak to rozkladac ?
karola: « Wielomian P(x)=x4−5x3+16x2+15x+21 przedstaw w postaci (x2+b1x+c1)(x2+b2x+c2) ,
gdzie b1,c1,b2,c2)
Podaj mniejszą z liczb b1 i b2
23 kwi 18:57
Louie314: Możesz wymnożyć te dwa nawiasy i zapisać otrzymane wyrażenie względem potęg zmiennej x. Wtedy
przyrównujesz do siebie wielomiany i dostaniesz układ równań (niestety z czterema
niewiadomymi). Zamiast tego możesz też kombinować i próbować jakiegoś rozkładu np. przez
grupowanie. Będzie to tak:
x4−5x3+16x2+15x+21=(x2−6x+21)(x2+x+1)
Zatem:
b1=−6, b2=1
b1<b2
23 kwi 19:18
janek191:
Czy dobrze jest przepisane P(x) ?
23 kwi 19:22
janek191:
23 kwi 19:26
Mariusz:
x
4−5x
3+16x
2+15x+21=0
(x
4−5x
3)−(−16x
2−15x−21)=0
| | 25 | | 39 | |
(x4−5x3+ |
| x2)−(− |
| x2−15x−21)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 39 | |
(x2− |
| x)2−(− |
| x2−15x−21)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 5 | | y | | 39 | | 5 | | y2 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−((y− |
| )x2+(− |
| y−15)x+ |
| −21) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | | 39 | | 5 | |
4( |
| −21)(y− |
| )−(− |
| y−15)2=0 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 39 | | 5 | |
(y2−84)(y− |
| )−( |
| y+15)2=0 |
| | 4 | | 2 | |
| | 39 | | 25 | |
y3− |
| y2−84y+819−( |
| y2+75y+225)=0 |
| | 4 | | 4 | |
y
3−16y
2−159y+594=0
y
3−3y
2−13y
2+39y−198y+594=0
(y−3)(y
2−13y−198)=0
Δ=169+4*198=169+792=961
Δ=31
2
y=22 ∨ y=−9
y=22
| | 5 | | y | | 39 | | 5 | | y2 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−((y− |
| )x2+(− |
| y−15)x+ |
| −21)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 49 | |
(x2− |
| x+11)2−( |
| x2−70x+100)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 7 | |
(x2− |
| x+11)2−( |
| x−10)2=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 7 | | 5 | | 7 | |
((x2− |
| x+11)−( |
| x−10))((x2− |
| x+11)+( |
| x−10))=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2−6x+21)(x
2+x+1)=0
P(x)=(x
2−6x+21)(x
2+x+1)
23 kwi 19:31
Mariusz:
x
4−5x
3+16x
2+15x+21=0
(x
4−5x
3)−(−16x
2−15x−21)=0
| | 25 | | 39 | |
(x4−5x3+ |
| x2)−(− |
| x2−15x−21)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 39 | |
(x2− |
| x)2−(− |
| x2−15x−21)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 5 | | y | | 39 | | 5 | | y2 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−((y− |
| )x2+(− |
| y−15)x+ |
| −21) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | | 39 | | 5 | |
4( |
| −21)(y− |
| )−(− |
| y−15)2=0 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 39 | | 5 | |
(y2−84)(y− |
| )−( |
| y+15)2=0 |
| | 4 | | 2 | |
| | 39 | | 25 | |
y3− |
| y2−84y+819−( |
| y2+75y+225)=0 |
| | 4 | | 4 | |
y
3−16y
2−159y+594=0
y
3−3y
2−13y
2+39y−198y+594=0
(y−3)(y
2−13y−198)=0
Δ=169+4*198=169+792=961
Δ=31
2
y=22 ∨ y=−9
y=22
| | 5 | | y | | 39 | | 5 | | y2 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−((y− |
| )x2+(− |
| y−15)x+ |
| −21)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 49 | |
(x2− |
| x+11)2−( |
| x2−70x+100)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 7 | |
(x2− |
| x+11)2−( |
| x−10)2=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 7 | | 5 | | 7 | |
((x2− |
| x+11)−( |
| x−10))((x2− |
| x+11)+( |
| x−10))=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2−6x+21)(x
2+x+1)=0
P(x)=(x
2−6x+21)(x
2+x+1)
23 kwi 19:31
Mariusz:
x
4−5x
3+16x
2+15x+21=0
(x
4−5x
3)−(−16x
2−15x−21)=0
| | 25 | | 39 | |
(x4−5x3+ |
| x2)−(− |
| x2−15x−21)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 39 | |
(x2− |
| x)2−(− |
| x2−15x−21)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 5 | | y | | 39 | | 5 | | y2 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−((y− |
| )x2+(− |
| y−15)x+ |
| −21) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | | 39 | | 5 | |
4( |
| −21)(y− |
| )−(− |
| y−15)2=0 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 39 | | 5 | |
(y2−84)(y− |
| )−( |
| y+15)2=0 |
| | 4 | | 2 | |
| | 39 | | 25 | |
y3− |
| y2−84y+819−( |
| y2+75y+225)=0 |
| | 4 | | 4 | |
y
3−16y
2−159y+594=0
y
3−3y
2−13y
2+39y−198y+594=0
(y−3)(y
2−13y−198)=0
Δ=169+4*198=169+792=961
Δ=31
2
y=22 ∨ y=−9
y=22
| | 5 | | y | | 39 | | 5 | | y2 | |
(x2− |
| x+ |
| )2−((y− |
| )x2+(− |
| y−15)x+ |
| −21)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 49 | |
(x2− |
| x+11)2−( |
| x2−70x+100)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 7 | |
(x2− |
| x+11)2−( |
| x−10)2=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 7 | | 5 | | 7 | |
((x2− |
| x+11)−( |
| x−10))((x2− |
| x+11)+( |
| x−10))=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2−6x+21)(x
2+x+1)=0
P(x)=(x
2−6x+21)(x
2+x+1)
23 kwi 19:31
Mariusz:
Louie ten sposób ta ogół wymaga więcej obliczeń niż zapisanie w postaci różnicy kwadratów
gdybyśmy już na wejściu mieli wielomian postaci
x4+a2x2+a1x+a0=0 to można by rozważyć
zastosowanie zaproponowanego przez ciebie sposobu
23 kwi 19:37
Louie314: Faktycznie Twój sposób jest prostszy, nie wpadłem na to na początku.
23 kwi 19:40
Mariusz:
Nie musisz ironizować
Rozwiązałem już sporo równań obydwoma sposobami i wiem co piszę
Znalazłem ten sposób w książce Sierpińskiego
a wczytałem się w niego po tym jak odpowiedziałem Vaxowi na zadanie związane
z rozłożeniem podanego przez niego wielomianu
Później jeszcze pisaliśmy z Vaxem na temat tego sposobu rozkładu wielomianów
23 kwi 19:50
Louie314: Nie ironizuję − sposób jest lepszy i zwyczajnie prostszy. Może źle się wyraziłem − w ogólnie
nie wpadłem na ten pomysł.
23 kwi 20:21
Mariusz:
Louie opisać ci go szczegółowo czy mniej więcej wiesz o co w nim chodzi ?
23 kwi 20:37
Mariusz:
Jeśli przeglądałeś zbiór Krysickiego i Włodarskiego to tam masz
sposób na równanie trzeciego stopnia z kilkoma dość ciekawymi zadaniami
pozwalającymi go przećwiczyć
23 kwi 20:41
ABC: taką dyskusję przegapiłem

btw. Louie zrobił ci ktoś zadanie o nieskończonym potęgowaniu?
23 kwi 20:47
Louie314: Generalnie bazowałem zawsze na książkach ze szkoły, a jeśli chciałem coś więcej to zadania z
różnych źródeł, ale głównie ze stron internetowych, więc nie miałem takiej okazji, może
dlatego takie rozwiązanie zaproponowałem. Metoda jest osobliwa, więc tylko na plus, że ją
zobaczyłem.
23 kwi 20:52
Mariusz: Tutaj miałem coś problemy z przeglądarką (wolno mi działała)
i dlatego wysłałem rozwiązanie kilka razy
Vaxowi rozłożyłem podany przez niego wielomian
6 sierpnia 2010 r i aby ten wielomian rozłożyć musiałem wczytać się w
ten pdf
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
i tak jak już napisałem później pisaliśmy jeszcze z Vaxem o tym sposobie
23 kwi 21:03
Mariusz:
Ja próbowałem też ogólne równanie czwartego stopnia sprowadzić do
równania dwukwadratowego ale dostałem równanie szóstego stopnia które jest dla mnie
trudne do rozwiązania
Nawet gdyby mi się udało to równanie szóstego stopnia rozwiązać to byłby to sposób
wymagający więcej obliczeń niż ten na który ty wpadłeś Louie
23 kwi 21:24