proszę o rozwiązanie
anna: w prostokącie ABCD punkt E leży na boku AD oraz DE : EA = 1: 2 Odcinek EC przecina
się z przekątną DB w punkcie M Wiedząc że pole trójkąta DEM jest równe 2
oblicza) pole trójkąta MBC
b)pole trójkąta DBC
23 kwi 18:38
chichi:

ΔDEM∼ΔBMC zachęcam do samodzielnego spróbowania, wyznacz skalę i pójdzie
23 kwi 18:47
anna: skala to
| x | | 1 | |
| = |
| P1 =PΔDEM P−2 = PΔMBC |
| 3x | | 3 | |
| P1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ⇒ P2 =2* |
| = 18 |
| P2 | | 9 | | 9 | |
wyniki to
a) 18
b) 24
czy to jest dobrze
23 kwi 20:10
blabla:
23 kwi 20:13
blabla:
no i jest ok
23 kwi 20:19
blabla:
Aniu może Ci się przyda
W dowolnym trapezie o podstawach a i b
| a | |
| =k −− skala podobieństwa Δ ABE i DCE |
| b | |
Pola : PΔDCE=S , PΔADE=PΔBCE=k*S , PΔABE=k
2*S
Pole trapezu ; P= (k+1)
2*S
Np: w trapezie o podstawach 3a i a pole ΔDCE= 5
Oblicz pole trapezu
P= (k+1)
2*S
P= (3+1)
2*5 = 16*5= 80
23 kwi 20:48
blabla:
Dodam,że w tym poprzednim zadaniu z prostokątem
czworokąt BCDE jest trapezem o podstawach BC i DE
| |BC| | |
| = 3=k −−− skala podobieństwa |
| |DE| | |
i .............
23 kwi 20:57
23 kwi 21:36
rucola:
P
1=2 , P
2=18
P
2=2*9=18
23 kwi 21:53
rucola:
I coTy na to?
Anawa
23 kwi 21:57
Anawa: A ja na to , ze odniosłem się do wpisu 20 : 10
23 kwi 21:59
Anawa: Jeszcze ja na to że też skorzystałęm z wpisów blabla
Dziękuje.
23 kwi 22:03
rucola:
i brakuje.... "pozdrawiam"
23 kwi 22:04
Anawa: Pozdrawiam również
23 kwi 22:07
anna: blabla jak obliczyłaś że pole Trójkąta BME = 6
23 kwi 22:12
blabla:
aniu zobacz wpis 20 : 48 (tam wszystko objaśniłam)
23 kwi 22:30
blabla:
P(ΔBME)= k*P(ΔDEM) = 3*2=6
23 kwi 22:34
Anawa: Dlaczego nie patrzysz na rysunek
blabla i nie analizujesz co tam jest napisane aniu ?
PΔBME=k*PΔEMD=3*2=6
23 kwi 22:36
anna: dziękuję bardzo za wyjaśnienie
24 kwi 16:12