adm: ok, pytałam, bo coś mi w pewnym momencie funkcja kwadratowa wyszła i chciałam wiedzieć
czy robić z Δ czy tego nie znasz... a teraz już wiem, że to obejdę inaczej bo w gim się
tak nie robi
adm: tak, ale tylko króciótko zapiszę, bo lecę spać zaraz, rano wstawać musze

P=0,5(a+b)*h
U nas:a=35 b=10 h=?
Trapez możemy sobie podzielić pionowo na trzy części: trójkąt prostokątny (1), prostokąt,
trókąt prostokątny (2)
*(1)(2) to numeracja, żeby potem mi było łatwiej tłumaczyć
Przeciwprostokątną załóżmy że w (1) trójkącie jest ramię 20cm, a długości podstawy nie
znamy. Nazwijmy sobie x. Wszystko to robimy po to, żeby poznać długość wysokości, czyli
drugiej przyprostokątnej. Przeciwprostokątną w (2) trójkącie będzie więc drugie ramię o
dł 15, przyprostokątnymi będą: y i h. Teraz korzystając z pitagorasa i z tego, że wiemy,
ze 35-10=25, więc x+y=25 tworzymy układ trzech równań z dwoma niewiadomymi.
x
2+h
2=400
y
2+h
2=625
x+y=25