Współrzędne środka okręgu - geometria analityczna
Cukier: W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AC|=|BC|, dane są współrzędne wierzchołków B=(5;−1) i
C =(0;4). Wysokość CD, poprowadzona z punktu C na bok AB zawiera się w prostej o równaniu
y=−2x+4. Oblicz współrzędne środka okręgu opisanego na tym trójkącie.
Rozrysowałam to sobie, zobaczyłam, jak ta prosta przechodzi, wyliczyłam długość ramion, ale nie
bardzo wiem, jak w ogóle dojść do współrzędnych tego okręgu...
23 kwi 18:18
chichi:
Współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie znajdują się w punkcie przecięcia się
symetralnych boków tego trójkąta
23 kwi 18:20
chichi:
Równanie jednej symetralnej już mamy, która pokrywa się z równaniem wysokości opuszczonej na
AB.
Równanie drugiej:
| | 4+1 | | 5 | | 3 | |
aBC= |
| =−1 k: k⊥yBC ⇒ a=1, SBC=( |
| , |
| ), SBC∊k ⇒ b=−1 ⇒ y=x−1 |
| | 0−5 | | 2 | | 2 | |
Teraz pozostało Ci rozwiązać tylko rozwiązać taki układ równań, którego rozwiązanie będzie
środkiem szukanego okręgu:
23 kwi 18:28
Cukier: A jak dojść do tych symetralnych? Jednego boku wyliczę, a pozostałych?
23 kwi 18:30
Cukier: Oooo, dziękuję bardzo!
23 kwi 18:30