geometria
kryspin49:

Wyznacz R (na rysunku jest małe bo nie chciało wejść duże) w zależności od a i b. Ten środek
okręgu E powinnobyć z dużej nie chciało mi coś wejść a tam gdzie jest kropka miedzy ramionami
a i b jest kat prosty zaznaczony ta kropka. Czy ktoś potrafi to rozwiązać?
23 kwi 18:16
janek191:
Napisz porządnie treść zadania
23 kwi 19:27
kryspin49: Wyznacz R w zależności od a i b. Kąt prosty jest między odcinkami a i b i punkt E to środek
okręgu.
23 kwi 19:31
an:

Z tw. cosinusów AD, następnie z sinusów średnica
| | √(a2+b2)(a2+b2+√3 ab) | |
R= |
| |
| | a+√3b | |
24 kwi 09:46
ϱoco:
W mianowniku : 2(a+√3b)
25 kwi 14:45
chichi:
Ja mam taki wynik jak @
an, sprawdź swoje obliczenia jeszcze raz
25 kwi 15:04
ϱoco:
Tak, muszę się cofnąć do podstawówki. Dziękuję.
25 kwi 16:09
kryspin49:

Dziekuje, a mozecie ejszcze zobaczyc takie zadanie?
Ile wynosi pole ABCD jeśli |DE|=25, |DC|=|AD| kat ADC=90 stopni
27 kwi 16:18
chichi:
P=252=625
27 kwi 16:30
Klara:
27 kwi 16:44
kryspin49: a skad my wiemy ze te trojkaciki sa takie same?
27 kwi 16:54
chichi:
|∡ADC|=90
o ∧ |∡CBA|=90
o → na czworokącie ABCD można opisać okrąg.
Niech |∡BAD|=α ⇒ |∡DCB|=180
o−α ⇒ |∡DCF|=α, |∡ADE|=90
o−α=|∡CDF|
ΔDCF≡ΔDAE (cecha k−b−k) ⇒ |DE|=|DF|=25 → czworokąt DEBF jest kwadratem o boku 25,
a jego pole jest równe polu czworokąta ABCD
27 kwi 17:04