o co chodzi w tym zadaniu ?
karola: « Dany jest wielomian W(x)=P(x)+Q(x) , gdzie
P(x)=(16m4−4)x5−6mx3+5
Q(x)=(3m2−9)x5−4mx3+8
Iloczyn tych wszystkich wartości parametru m , dla których st.P(x)=3 v st.Q(x)=3 jest równy:
23 kwi 16:03
Louie314: Aby stopień wielomianu zredukował się do stopnia trzeciego, to a5 (czyli współczynnik
stojący przy piątej potędze zmiennej x) musi się zerować.
23 kwi 16:09
6latek: taka jest dokladna tresc zadania ?
23 kwi 16:10
karola: tak , mozna rozwiazanie
23 kwi 16:45
karola: ok juz rozumiem, dzieki
23 kwi 16:46