wielomiany
karola: Liczba x0=1 jest pierwiastkiem drukrotnym wielomianu P(x)=ax3+bx2+cx+d , a przy dzieleniu
przez dwumian x+4 wielomian P(x) daje resztę zero. Wiedząc, że P(0)=−8 wyznacz wszystkie
współczynniki tego wielomianu.
Podaj b
23 kwi 14:25
Louie314: Informacje z zadania:
P(1)=0 (pierwiastek dwukrotny)
P(−4)=0
P(0)=−8
Tak naprawdę mamy podane wszystkie pierwiastki tego wielomianu. Zatem zapiszemy go w postaci
iloczynowej:
P(x)=a(x−1)2(x+4)
Teraz skorzystamy z ostatniej informacji:
P(0)=−8
P(0)=a*1*4=4a=−8
a=−2
Stąd:
P(x)=−2(x−1)2(x+4)=−2x3−4x2+14x−8
b=−4
23 kwi 14:36
6latek: Pierwiastki tego wielomianu to
x=1 podwojny i x=−4 pojedynczy
P(x)= (x−1)2(x+4) = x3+2x2−7x+4 co przeczy temu ze P(0)=−8
Sprawdz tresc zadania
23 kwi 14:37
chichi:
A co jeśli P(x)=−2(x−1)
(x+4) czy wtedy też przeczy temu, że P(0)=−8?
23 kwi 14:38
chichi:
P(x)=−2(x−1)
2(x+4) poprawiam zapis
23 kwi 14:39
6latek: Jednak dobrze
Nie policzylem wspolczynnika a .
23 kwi 14:39
6latek: Juz po wpisie Louie314 zorientowalem sie ze napisalem zle .
23 kwi 14:41
chichi:
Zawsze 2 razy analizuj swoje rozwiązania, bo później wychodzą takie buble
23 kwi 14:42
6latek: Czasami robie w pamieci zadanie tak jak to bo niby wydaje sie proste i cos zawsze umknie .
23 kwi 14:44