Trygonometria
Tommek: Kąt α jest ostry i tg α = 2 sin α. Oblicz cos α
Umie ktoś? Albo nakieruje jak rozwiązać?
23 kwi 13:37
remi:
23 kwi 13:40
chichi:
| | sin(α) | | 1 | | 1 | |
tg(α)=2sin(α) ⇒ |
| =2sin(α) ⇒ |
| =2 ⇒ cos(α)= |
| |
| | cos(α) | | cos(α) | | 2 | |
23 kwi 13:40
Tommek: Dzięki wielkie!
23 kwi 13:41
6latek: A jesli to wezme i innej strony?
cosα= U{1}{
√1+tg2α
| | 1 | |
cosα= |
| podniose obie strony do potegi drugiej |
| | √5−4cos2α | |
Jak dalej to pociagnac?
23 kwi 14:02
ICSP: Podstawić u = cos2α i rozwiązać równanie kwadratowe.
23 kwi 14:04
figo:
Kto by wyciągał armatę do zabicia małej muszki
23 kwi 14:05
6latek: Dobrze . Dziekuje ICSP
figo doskonale sobie zdaje sprawe z tego ze sposob chichi jest szybszy i tak samo
zrobilem ,gdyz czas na maturze jest cenniejszy niz pieniadz
Moim zamiarem bylo tylko porawic swoje zdolnosci rachunkowe
23 kwi 14:14
6latek: u=cos
2α
| | 1 | |
u= |
| obie strony mnozymy przez (5−4u) |
| | 5−4u | |
u(5−4u)=1
5u−4u
2−1=0
4u
2−5u+1=0
Δ=25−16=9
| | 5−3 | | 1 | |
u1= |
| = |
| − kąt ostry |
| | 8 | | 4 | |
u
2=1 to rozwiazanie natomiast odpada z automatu gdyz cos rowny 1 jest dla kąta 0
o a ten nie
jest ostry
| | 1 | | 1 | |
cos2α= |
| stad cosα= |
| ze wzgledu na zalozenie ze ma byc kąt ostry |
| | 4 | | 2 | |
23 kwi 14:58
chichi:
| sin(α) | | 1 | |
| =2sin(α) ⇒ sin(α)−2sin(α)cos(α)=0 ⇒ sin(α)[1−2cos(α)]=0 ⇒ cos(α)= |
| |
| cos(α) | | 2 | |
23 kwi 15:00