Zadania z funkcji dwóch zmiennych
Damian#UDM:

Funkcje dwóch zmiennych
1) Wyznacz dziedzinę funkcji
x*y>0 , czyli nierówność będzie spełniona gdy
1. x<0 i y<0 lub 2. x>0 i y>0
Czy dziedzina to będzie I oraz III ćwiartka układu współrzędnych?
23 kwi 12:39
ICSP: tak.
23 kwi 12:40
Damian#UDM:

Super, dziękuję

2) Wyznacz dziedzinę funkcji
f(x,y)=
√x*siny
x*siny≥0 , czyli nierówność będzie spełniona dla
1. x≥0 i y∊<2kπ, π+2kπ>, k∊C (zbiór liczb całkowitych)
oraz
2. x≤0 i y∊<−π−2kπ, −2kπ>, k∊C
Czy jest dobrze?
Jak to zaznaczyć na osi układu współrzędnych?
23 kwi 13:01
ICSP: na osi może być trudno.
To poziome pasy które będą się tak jakby stykać wierzchołkami na osi rzędnych.
23 kwi 13:17
Damian#UDM:

3) Wyznaczyć dziedzinę funkcji
f(x,y)=ln(y
2−x−1)
y
2−x−1>0
x<y
2−1
23 kwi 13:35
Damian#UDM: Rozumiem, dziękuję ICSP
23 kwi 13:36
23 kwi 14:31
Louie314: To są pochodne cząstkowe drugiego rzędu po zmiennej x i po zmiennej y.
23 kwi 14:42
Louie314: Tutaj przykład 2.1:
https://prnt.sc/11x850z
Dla reszty obliczamy podobnie.
Mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłem.
23 kwi 15:11
Damian#UDM: 3) Naszkicuj w układzie współrzędnych OXY zbiór punktów, w których funkcja
f(x,y) = arctg(
√y+x) spełnia nierówność
| | δf | | 1 | | δf | | 1 | | δ2f | |
4√y*( |
| )2 + |
| *( |
| )2 < |
| * |
| |
| | qy | | y | | qx | | 2y | | δx2 | |
Już mniejsza z tym szkicowaniem, jak to rozwiązać? Bo mi straszne wyniki wyszły
24 kwi 14:06
Louie314: Dobrze policzyłeś pochodne cząstkowe? Zobacz to, co zrobiłem powyżej.
24 kwi 14:15
Damian#UDM: Dobra, już wiem

zrobiłem błąd przy podstawianiu do nierówności. Teraz ładnie wychodzi.
Dziękuję
Louie314 za pomoc
24 kwi 14:46