Planimetria
Kamcio: Dzień dobry czy ktoś to potrafi rozwiązać trochę już nad tym siedzę i nic. Dany jest czworokąt
ABCD opisany na okręgu. Bok BC ma długość 4, a DC 5. Przekątna AC tworzy z bokiem AB kąt 60
stopni, a z bokiem AD kąt, którego sinus wynosi 1/4. Obliczyć obwód ABCD.
23 kwi 11:12
janek191:

Tw cosinusów dwukrotnie
oraz
a + 5 = b + 4
cos 60
o = 0,5
23 kwi 11:41
Kamcio: A skąd mamy pewność że ten cosinus jest dodatni?
23 kwi 11:52
6latek: Dzien dobry
janek191
Cosinus wyszedl Ci >1
23 kwi 12:41
janek191:
Witaj
| | √15 | |
Powinno być cos α = |
| . |
| | 4 | |
23 kwi 13:12