Pr
Hexagon: | | 3√a | |
Oblicz logab |
| , jezeli wiadomo, ze logaba=4 |
| | √b | |
Zakoduj cyfre jednosci i dwie cyfry po przecinku otrzymanego wyniku
Pomoze ktos to zrobix?
23 kwi 03:04
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
logaba = |
| = |
| = |
| = 4 −−−> logab = −3/4 |
| | loga(ab) | | logaa + logab | | 1 + logab | |
| | 1 | | 1 | |
logab(3√a/√b) = logab3√a − logab√b = |
| logaba − |
| logabb = |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | 1 | | 1 | 1 | |
= |
|
| + |
|
| = |
| | 3 | loga(ab) | | 2 | logb(ab) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = ... |
| | 3 | | 1+logab | | 2 | | logba + 1 | |
zastosowane własności:
log
x y
z = z * log
x y
log
x (y*z) = log
x y + log
x z
23 kwi 03:22
wredulus_pospolitus:
oczywiście tam powinien być − a nie + pomiędzy ułamkami
23 kwi 03:31
23 kwi 09:13
6latek: Szczerze mowiac tak sie zastanawiam po kiego grzyba daja takie zadania
1− twierdzenie cosinusow nie nadaje sie do logarytmowania
2) − twierdzenie tangensow ktore sie nadawalo (wy.....e) z programu
3) Nie uzywa sie calkowicie logarytmow funkcji trygonometrycznych
4) zapomieniec o cologarytmach jak sie oblicza
Na studiach najbardziej eksploatowany jest logarytm naturalny .Tylko po to zeby pocwiczyc
zdolnosci rachunkowe ?
23 kwi 09:55