Analiza matematyczna - granica.
Louie314: Oblicz:
| | 1+√2+3√3+...+n√n | |
limn→∞ |
| |
| | n | |
23 kwi 02:44
Mariusz:
Może z trzech ciągów
Z dołu każdy wyraz ograniczasz jedynkami
a z góry każdy wyraz ograniczasz przez n√n
23 kwi 08:42
Adamm:
Z twierdzenia Stolza
= lim n√n = 1
23 kwi 10:20
Mariusz:
Po zastosowaniu twierdzenia o trzech ciągach będziemy mieli
| | 1+√2+3√3+...+n√n | |
1 < |
| < n√n |
| | n | |
| | 1+√2+3√3+...+n√n | |
Skrajne ciągi dążą do jedynki więc także |
| |
| | n | |
dąży do jedynki
więc twierdzenie o trzech ciągach działa w tym przypadku
23 kwi 10:43
jc:
1 < √2 < 3√3
3√3 > 4√4 > 5√5 > .. > 1
√2 = 4√4
23 kwi 10:53
Mariusz:
Chociaż nie , do trzech ciągów trzeba by znaleźć inne górne oszacowanie
23 kwi 10:54
Mariusz:
jc na początku myślałem aby tę granicę utożsamić z sumą Riemanna
23 kwi 12:02
jc: Trzy ciągi też pasują. Wystarczy do każdego składnika zastosować nierówność:
n√n ≤ 1 + 2/√n
23 kwi 12:08
Mariusz:
jc skąd wziąłeś to oszacowanie ?
jc oszacowanie które zaproponowałeś sprowadza się do policzenia granicy
| | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 1+ |
| +1+ |
| +1+ |
| +...+1+ |
| | | | √1 | | √2 | | √3 | | √n | |
| |
limn→∞ |
| |
| | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=limn→∞ |
| (n+2( |
| + |
| + |
| +...+ |
| )) |
| | n | | √1 | | √2 | | √3 | | √n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=1+2limn→∞ |
| (1+ |
| + |
| +...+ |
| ) |
| | n | | √2 | | √3 | | √n | |
No i teraz trzeba wykazać że
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| (1+ |
| + |
| +...+ |
| ) = 0 |
| | n | | √2 | | √3 | | √n | |
a to jak tę granicę policzyć nie jest takie oczywiste
23 kwi 14:25
23 kwi 14:51
Mariusz:
ABC tak ale chciałem dokończyć liczenie tej granicy trzema ciągami
jc wskazał że źle oszacowałem ten ciąg z góry i podał poprawne szacowanie
ale nadal została do policzenia granica
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| (1+ |
| + |
| +..+ |
| ) |
| | n | | √2 | | √3 | | √n | |
23 kwi 15:01
jc: Mariusz
| 1 | | 2 | |
| < |
| = 2(√n − √n−1) |
| √n | | √n+√n−1 | |
1 + 1/
√2 + 1/
√3+ ... + 1/
√n < 2
√n
(−−//−−) /n →0
23 kwi 15:06
Mariusz:
Gdybyśmy chcieli granicę
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| (1+ |
| + |
| + |
| ) |
| | n | | √2 | | √3 | | √n | |
liczyć z trzech ciągów to ograniczeniem z dołu mogłoby być
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ( |
| + |
| +...+ |
| ) |
| n | | √n | | √n | | √n | |
| | 1 | | n | | 1 | |
co dałoby nam |
| * |
| = |
| |
| | n | | √n | | √n | |
a to w granicy daje zero
Jaki ciąg mógłby być górnym ograniczeniem ?
23 kwi 17:26
Adamm:
z twierdzenia Stolza
= lim 1/√n = 0
23 kwi 17:42
Mariusz:
No tak ale twierdzenia Stolza mogło nie być na wykładzie
(informatycy go nie mają)
23 kwi 17:45
Mariusz:
a nie jest ok bo jc podał górne ograniczenie a dolne dość łatwo znaleźć
23 kwi 18:55
Adamm: Jest w Fichtenholzu
23 kwi 19:20
wredulus_pospolitus:
Po pierwsze:
3√3 ≥
n√n dla dowolnego n naturalnego, co łatwo wykazać badając chociażby monotoniczność
ciągu a
n =
n√n
druga sprawa ... granica tego ciągu NIE MOŻE być równa zero

prawie wszystkie (po pierwszym)
elementy ciągu a
n są większe o 1, tak więc granicą jest CONAJMNIEJ 1 (a co najwyżej
3√3)
23 kwi 22:39
wredulus_pospolitus:
granicą będzie '1' i wykazujemy to poprzez patrzenie na to co reprezentują sobą kolejne
| | ∑ an | |
elementy ciągu bn = |
| |
| | n | |
aby wykazać, że granica jest równa 1 należy:
1) wykazać, że lim
n√n = 1
2) wykazać, że ciąg a
n =
n√n jest ciągiem malejącym dla n > 2
3) zauważyć, że ciąg b
n to nic innego jak średnia arytmetyczna elementów ciągu a
n od 1 do n
4) najłatwiej będzie to dowieść poprzez dowód niewprost, pokazując że jeżeli granicą było g > 1
to ∃
K ∀
k>K a
k < g co za tym idzie, wystąpi taki w>k, że b
w < g
(to nie jest dowód −−− to jest tylko szkic tego co należy pokazać)
23 kwi 22:47
Anawa: Kiedy byłem w przedszkolu ,chciałem się uczyć.
Kiedy chodziłem do szkoły ,chciałem iść na studia .
Na studiach muszę się uczyc takich rzeczy żeby iść do pracy .
Co mi kuż...a w tym przedszkolu nie pasowało?
23 kwi 23:01
jc: Przecież jasne jest, że najprostsze jest rozwiązanie Adamma.
Nawet nie trzeba Stoza, wystarczy szczególny przypadek, kiedy w mianowniku mamy n.
| | 2 | |
Nierówność n√n < 1 + |
| można wykorzystać do dowodu, że n√n →1. |
| | √n | |
Taki dowód można znaleźć w Wikipedii w tekście o nierówności pomiędzy średnimi,
23 kwi 23:15
Mariusz:
"granica tego ciągu NIE MOŻE być równa zero"
tak tyle że to nie granica ciągu podanego przez Louie ma być równa zero
tylko granica
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| (1+ |
| + |
| +...+ |
| ) |
| | n | | √2 | | √3 | | √n | |
a granica ta powstała z oszacowania podanego przez jc co widać we wpisie z 23 kwi 2021 14:25
24 kwi 07:14
Adamm:
| | 1 | |
Jeśli wiemy że ∑ |
| jest zbieżny dla α>1, to możemy po prostu oszacować |
| | nα | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
że |
| * ∑k=1n |
| ≤ nr−1/2 ∑ |
| → 0 dla 0<r<1/2 |
| | n | | √k | | kr+1 | |
24 kwi 11:10