Przez punkt P=(8,2) poprowadzono
Marta: Przez punkt P=(8,2) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu x2 + y2 − 2x − 2y − 23 = 0.
Wyznacz równania tych stycznych.
23 kwi 00:15
Szkolniak: 1) Doprowadzamy równanie do postaci (x−1)2+(y−1)2=25
2) Równania prostych stycznych są postaci y=ax+b
3) Mamy podany punkt: podstawiamy jego współrzędne i wyrażamy 'b' za pomocą 'a'
4) Środek okręgu ma współrzędne S=(1,1) i promień równy jest 5.
5) Tworzymy równanie, że odległość punktu S od prostej jest równa 5 i obliczamy ile jest równe
'a'.
Może taki opis wystarczy?
23 kwi 00:35
23 kwi 00:41
Louie314: Równanie okręgu:
x
2+y
2−2x−2y−23=0
Wyznaczamy środek oraz promień okręgu:
S=(1,1), r=
√1+1−(−23)=
√25=5
Wyznaczamy równanie prostej, która przechodzi przez punkt P=(8,2):
y=ax+b
Po podstawieniu współrzędnych:
2=8a+b ⇒ b=2−8a
Prosta:
y=ax+2−8a
Zapisujemy ją w postaci ogólnej:
ax−y+2−8a=0
Teraz korzystamy z tego, że odległość prostej stycznej od środka okręgu jest równa jego
promieniowi:
|1−7a|=5
√a2+1
(1−7a)
2=25(a
2+1)
1−14a+49a
2=25a
2+25
24a
2−14a−24=0
12a
2−7a−12=0
Δ=49−4*12*(−12)=625
Zapisujemy równanie prostych stycznych:
23 kwi 02:27