matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
trygonometria
matix:
Wykaż,że wrtość wyrażenia jest liczbą całkowitą
2cos
2
α−1
W=
2tg(45
o
−α) sin
2
(45
o
+α)
22 kwi 23:46
figo:
2cos
2
α−1= cos(2α) i tg(45
o
−α)*tg(45
o
+α)= 1 teraz mnożymy licznik i mianownik przez tg(45
o
+α) ≠0 otrzymujemy
cos(2α) *tg(45
o
+α)
cos2α
W=
=
2*sin
2
(45
o
−α)
2sin(45
o
−α)*cos(45
o
−α)
i ze wzoru 2sinα*cosα= sin2α to w mianowniku mamy sin2(45
o
−α) = sin(90
−
2α)= cos(2α)
cos(2α)
W=
= 1 −− l. całkowita
cos(2α)
======================
c.n.w.
23 kwi 01:13
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick