matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
pr
dzonypieczony:
Wyznacz promień podstawy i wysokość walca o objętości V , którego pole powierzchni całkowitej jest najmniejsze. pomoze ktos?
22 kwi 23:34
Szkolniak:
V
V=πr
2
*h ⇒ h=
πr
2
P
c
=2πr(r+h)
V
P
c
(r)=2πr(r+
), r>0
πr
2
2V
P
c
(r)=2πr
2
+
r
2V
P
c
'(r)=4πr−
r
2
2V
P
c
'(r)=0 ⇔ 4πr−
=0 ... dalej pójdzie?
r
2
22 kwi 23:39
dzonypieczony:
myślę, że tak aczkolwiek niewiadomo xd
22 kwi 23:44
dzonypieczony:
dobra dalo rade dzieki
22 kwi 23:47
Szkolniak:
nie ma sprawy
22 kwi 23:48
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick