Planimetria
Zuzia: Czy ktoś pomoże?
W trójkącie ABC dane są długości boków AC=2 i BC=5 oraz miarą kąta BAC równa 120.
Rozwiąż ten trójkąta
22 kwi 22:39
a7: co to znaczy rozwiąż ten trójkąta?
22 kwi 22:43
chichi:
Skorzystaj z tw. Carnota oraz tw. sinusów
22 kwi 22:45
a7:

c
2=2
2+5
2−2*2*5*cos120
o
22 kwi 22:46
chichi:
@
a7 rozwiązać trójkąt oznacza znaleźć miary jego kątów oraz długości boków
22 kwi 22:46
Zuzia: Rozwiąż trójkąt czyli oblicz miary wszystkich kąty i długości boków
22 kwi 22:46
chichi:
To złe rozwiązanie, mamy podaną miarę kąta BAC, nie ACB
22 kwi 22:47
Zuzia: Właśnie też miałam to samo zauważyć
22 kwi 22:48
a7: a jasne
22 kwi 22:48
a7:
22 kwi 22:51
Zuzia: Z tw. sinusow kąt przy wierzchołka B wynosi √3/5
22 kwi 22:54
Zuzia: Ale nie wiem co dalej
22 kwi 22:55
chichi:
|AB|=
√22−1 |∡ABC|≈20.3
o |∡ACB|≈39.7
o
22 kwi 22:55
chichi:
| | √3 | | √3 | |
sinus kąta przy wierzchołku B wynosi |
| jak już, nie kąt wynosi |
| |
| | 5 | | 5 | |
22 kwi 22:57
Zuzia: Ok
22 kwi 23:02
figo:

(c+1)
2+3=25 ⇒ (c+1)
2= 22 ⇒ c=
√22−1
| | √3 | |
sinβ= |
| ⇒ sinβ≈0,346 ⇒ β≈ ... odczytaj z tablic |
| | 5 | |
β≈20
o
γ= 60
o−β =........
22 kwi 23:03
Zuzia: Jaka metoda został policzony odcinek AB?
22 kwi 23:04
chichi:
W metodzie @
figo 
z tw. Pitagorasa
22 kwi 23:06
figo:
22 kwi 23:07
Zuzia: Wszystko jasne😊 wielkie dzięki 😊 super, że na Was zawsze można polegać🤩
22 kwi 23:15
figo:
22 kwi 23:17