pr
dzonypieczony: Dany jest prostokąt o polu P . Wyznacz wymiary tego prostokąta tak, aby jego obwód był
najmniejszy.
pomoze ktos ?
22 kwi 21:19
ICSP: a,b − boki
P = ab (P − znana wartość)
i chcemy zminimalizować
| | P | |
2(a+b) = 2(a + |
| ) ≥ 4√P |
| | a | |
równość gdy
a =
√P ⇒ b =
√P
Ten prostokąt to kwadrat o boku długości
√P
22 kwi 21:25
kat666: To kwadrat o polu P
22 kwi 21:25
Maciess:

P=ab (P jest znane więc wyznaczmy przy jego pomocy jeden z boków)
a=P/b
a,b>0
Funkcja obwodu
O(b)=2(a+b)=2(P/b+b)
I szukamy minimum tej funkcji. Pewnie wyjdzie kwadrat
22 kwi 21:27
dzonypieczony: ICSP skąd się wzięła nierówność do 4√P ?
22 kwi 21:55
22 kwi 21:57
dzonypieczony: zauważyłem, że w ogóle jakoś inaczej e zadania robisz od innych tylko nie rozumiem czemu
najpierw dajesz nierownosc ≥ a piszesz rownosc gdy... to nie wystarczy napisac zamiast ≥ po
prostu "=" ?
22 kwi 21:57
dzonypieczony: o kurde dobra to mi lepiej z pochodnej liczyć w takim wypadku jak czytam se to z wikipedii
22 kwi 22:08
ICSP: Nie wystarczy.
Mogę napisać:
x
2 ≥ − 1
ale to nie oznacza, że znajdziesz x ∊ R taki, że x
2 = −1.
Najpierw pokazują, że wszystkie wartości funkcji są większe, bądź równe od pewnej liczby
powiedzmy a
Następnie wskazuje jakaś liczbę (należącą do dziedziny) dla której wartość funkcji jest równa
a.
Inny przykład.
| | 1 | |
Mamy liczby: 2 , x , |
| (zakładam x > 0 aby liczby były dodatnie) |
| | 2x | |
Stosuję nierówność między średnią arytmetyczną i geometryczną:
| | 1 | |
i w tym wypadku nie znajdziesz x > 0 takiego, że 2 + x + |
| = 3. |
| | 2x | |
22 kwi 22:09
ICSP: Jeżeli pewniej się czujesz w pochodnej to rób pochodną.
22 kwi 22:09
dzonypieczony: takie pytanko, to jest pierwszy rok studiow te twierdzenia czy jakos pozniej
22 kwi 22:33
,,: 3 klasa LO, profil mat−fiz
22 kwi 23:07
figo:
| | P | | | | P | | P | |
2(a+ |
| ) = |
| ≥4√a*a* |
| * |
| = √P |
| | a | | 4 | | a | | a | |
22 kwi 23:16
dzonypieczony: aha to git bo ja pierwsze widze te twierdzenia a na mat geo jestem 3 LO to dobrze wiedziec jaki
poziom szkoly
22 kwi 23:21
ICSP: na pierwszym roku udowadnia się te nierówności dla n liczb.
W liceum po prostu z nich korzystasz i przyjmujesz jako prawdzie.
23 kwi 09:17