matematykaszkolna.pl
pr dzonypieczony: Dany jest prostokąt o polu P . Wyznacz wymiary tego prostokąta tak, aby jego obwód był najmniejszy. pomoze ktos ?
22 kwi 21:19
ICSP: a,b − boki P = ab (P − znana wartość) i chcemy zminimalizować
 P 
2(a+b) = 2(a +

) ≥ 4P
 a 
równość gdy
 P 
a =

a 
a = P ⇒ b = P Ten prostokąt to kwadrat o boku długości P
22 kwi 21:25
kat666: To kwadrat o polu P
22 kwi 21:25
Maciess: rysunekP=ab (P jest znane więc wyznaczmy przy jego pomocy jeden z boków) a=P/b a,b>0 Funkcja obwodu O(b)=2(a+b)=2(P/b+b) I szukamy minimum tej funkcji. Pewnie wyjdzie kwadrat
22 kwi 21:27
dzonypieczony: ICSP skąd się wzięła nierówność do 4P ?
22 kwi 21:55
ICSP: https://pl.wikipedia.org/wiki/Nier%C3%B3wno%C5%9Bci_mi%C4%99dzy_%C5%9Brednimi Możesz też zdefiniować funkcję:
 P 
f(a) = 2(a +

)
 a 
i za pomocą pochodnej znaleźć jej minimum dla a > 0 (P traktujesz jako stałą).
22 kwi 21:57
dzonypieczony: zauważyłem, że w ogóle jakoś inaczej e zadania robisz od innych tylko nie rozumiem czemu najpierw dajesz nierownosc ≥ a piszesz rownosc gdy... to nie wystarczy napisac zamiast ≥ po prostu "=" ?
22 kwi 21:57
dzonypieczony: o kurde dobra to mi lepiej z pochodnej liczyć w takim wypadku jak czytam se to z wikipedii
22 kwi 22:08
ICSP: Nie wystarczy. Mogę napisać: x2 ≥ − 1 ale to nie oznacza, że znajdziesz x ∊ R taki, że x2 = −1. Najpierw pokazują, że wszystkie wartości funkcji są większe, bądź równe od pewnej liczby powiedzmy a Następnie wskazuje jakaś liczbę (należącą do dziedziny) dla której wartość funkcji jest równa a. Inny przykład.
 1 
Mamy liczby: 2 , x ,

(zakładam x > 0 aby liczby były dodatnie)
 2x 
Stosuję nierówność między średnią arytmetyczną i geometryczną:
 1 
2 + x +

2x 

32*x*1/(2x) = 1
3 
 1 
2 + x +

≥ 3
 2x 
 1 
i w tym wypadku nie znajdziesz x > 0 takiego, że 2 + x +

= 3.
 2x 
22 kwi 22:09
ICSP: Jeżeli pewniej się czujesz w pochodnej to rób pochodną.
22 kwi 22:09
dzonypieczony: takie pytanko, to jest pierwszy rok studiow te twierdzenia czy jakos pozniej
22 kwi 22:33
,,: 3 klasa LO, profil mat−fiz
22 kwi 23:07
figo:
 P 
 P P 
a+a+

+

a a 
 P P 
2(a+

) =

4a*a*

*

= P
 a 4 a a 
22 kwi 23:16
dzonypieczony: aha to git bo ja pierwsze widze te twierdzenia a na mat geo jestem 3 LO to dobrze wiedziec jaki poziom szkoly
22 kwi 23:21
ICSP: na pierwszym roku udowadnia się te nierówności dla n liczb. W liceum po prostu z nich korzystasz i przyjmujesz jako prawdzie.
23 kwi 09:17