help
dzonypieczony: | | 1 | |
Na hiperboli o równaniu f(x)= |
| wyznacz punkt, którego odległość od punktu A = (2,2) |
| | x | |
jest najmniejsza. Oblicz tę odległość.
| | 1 | |
pomoze ktos z tym ? wyznaczam punkt B=(x, |
| ) potem obliczam długość |AB| ze wzoru na dł. |
| | x | |
odcinka wychodzi mi pod pierwiastkiem liczba którą biorę jako g(x) wyliczam jej pochodną i
| | 1 | |
pochodna mi wyszła g'(x)=− |
| +2x−8 i problem w tym że nie wiem jak ten wykres narysować |
| | 8x3 | |
żeby odczytać minimum lokalne funkcji g(x)
22 kwi 20:49
Phil#PW:
Ta funkcja pod g(x) prezentuję się następująco:
| | x4 − 4x3 + 8x2 − 4x + 1 | |
g(x) = |
| |
| | x2 | |
g'(x)
| | (4x3 − 12x2 + 16x − 4)x2 − 2x(x4 − 4x3 + 8x2 − 4x + 1) | |
= |
| |
| | x4 | |
2x
4 − 4x
3 + 4x − 2 = 0
2(x
4 − 1) − 4x(x
2 − 1) = 0
(x
2 − 1)(2x
2 + 2 − 4x) = 0
2(x
2 − 1)(x
2 − 2x + 1) = 0
2(x
2 − 1)(x − 1)
2 = 0
2(x − 1)
3(x + 1) = 0
wychodzi na to, że g
min = g(1) chyba...
22 kwi 21:11
Szkolniak: | | 1 | |
Oznaczam szukany punkt jako P=(x, |
| ). |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
f(x)=√(x+ |
| )2−4(x+ |
| )+4 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2−4(x+ |
| )+4=(x+ |
| −2)2 |
| | x | | x | | x | |
Może coś takiego pomoże?
22 kwi 21:14
dzonypieczony: szkolniak nie mam pojecia co zrbolies od 2 linijki w dol tak szczerze
22 kwi 21:19
ICSP: g(x) =
√f(x)
| | 1 | | 4 | | 1 | |
f(x) = (2 − x)2 + (2 − |
| )2 = x2 − 4x + 4 + 4 − |
| + |
| = |
| | x | | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= (x+ |
| )2 − 4(x + |
| ) + 4 + 2 = (x + |
| − 2)2 + 2 ≥ 2 |
| | x | | x | | x | |
równość dla x = 1.
d = g(1) =
√2
22 kwi 21:21
Szkolniak: |AP|, czyli długość odcinka, wyznaczyłem standardowo, tak jak się robi. Pominę ten pierwiastek
żeby zapis był szybszy.
I wygląda to następująco (to co jest pod pierwiastkiem):
| | 1 | | 1 | |
Skojarzyłem, że było pewne powiązanie między właśnie x2+ |
| i x+ |
| . |
| | x2 | | x | |
| | 1 | |
Rozpisuję sobie (x+ |
| )2: |
| | x | |
Przerzucam dwójkę na lewo:
| | 1 | |
'x2+ |
| ' pojawia się we wzorze funkcji, podstawiasz to tam i otrzymujemy: |
| | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2−2−4(x+ |
| )+6=(x+ |
| )2−4(x+ |
| )+4 |
| | x | | x | | x | | x | |
| | 1 | |
Dla ułatwienia, jeśli nie widać tego, robisz sobie podstawienie, np. t=x+ |
| |
| | x | |
Mamy wtedy:
| | 1 | |
t2−4t+4=(t−2)2=(x+ |
| −2)2 |
| | x | |
22 kwi 21:26
ICSP: ta 6 to chyba powinna być 8.
Na końcu dostajesz:
Dla x = 1 ta wartość jest równa 0.
Co oznacza, że odległość punktu od hiperboli jest równa 0 ⇒ punkt do niej należy.
Widać, że tak nie jest.
22 kwi 21:29
dzonypieczony: aa czaje, a skąd sie wzięło ta nierownosc do dwojki ?
22 kwi 21:34
dzonypieczony: u ICSP na końcu
22 kwi 21:39
ICSP: a2 + 2 ≥ 2
z czego równość zachodzi tylko wtedy gdy a = 0
22 kwi 21:41
dzonypieczony: aa wiem bo musi być najmniejsza wartość a do niewiadomej dodajemy 2 po lewej dobra dzieki
wielkie
22 kwi 21:42
ICSP: Z rozwiązaniem filipa też się zapoznaj.
Nie zawsze zauważysz grupowanie bądź wzór skróconego mnożenia, więc czasem schemat, może być
jedyna opcją.
22 kwi 21:45