min i max
otmar: | | 1 | | 1 | |
wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=− |
| x3− |
| x2+2x+4 w przedziale |
| | 3 | | 2 | |
<−3;3>
Jak się robi takie zadania?
22 kwi 18:10
Maciess: Badasz przebieg zmienności funkcji. Pochodna, ekstrema, monotonicznosc i na podstawie tego
wnioskujesz.
22 kwi 18:22
ABC: nie musi aż tyle, tylko punkty krytyczne wewnątrz przedziału i wartości na jego krańcach
22 kwi 18:27
chichi:
f'(x)=−x
2−x+2=−(x−1)(x+2)
Policz teraz wartości funkcji dla x=1 oraz x=−2 i na krańcach przedziału, wybierz min i max i
wsio
22 kwi 19:22
krystiano: | | x+1 | |
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = |
| |
| | x2+3 | |
w przedziale < −4;0 >
30 mar 16:26