Rachunek prawdopodobieństwa
stata: W urnie jest pięć kul białych i dziesięć czarnych. Losujemy po jednej kuli bez zwracania do
momentu, aż wśród wylosowanych kul znajdą się kule obydwu kolorów. Jaka jest wartość
oczekiwana liczby wylosowanych kul czarnych?
Proszę o pomoc w wyznaczeniu rozkładu prawdopodobieństwa.
22 kwi 17:37
ABC: drzewko sobie rozrysuj , za wielkie nie będzie , maksymalnie trzy losowania, gdybym umiał tu
ładnie rysować to bym pokazał
22 kwi 17:50
stata: A przy użyciu rozkładu Pascala?
23 kwi 12:43
kat666: | | 10 | | 5 | | 5 | | 10 | | 5*4 | | 10 | |
P(X=1)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| | 15 | | 14 | | 15 | | 14 | | 15*14 | | 13 | |
| | 5*4*3 | | 10 | | 5*4*3*2 | | 10 | |
+ |
| * |
| ++ |
| * |
| + |
| | 15*14*13 | | 12 | | 15*14*13*12 | | 11 | |
| | 5*4*3*2*1 | | 10 | |
+ |
| * |
| |
| | 15*14*13*12*11 | | 10 | |
| | 10*9*8 | | 5 | |
P(X=3)= |
| * |
| |
| | 15*14*13 | | 12 | |
| | 10*9*8*4 | | 5 | |
P(X=4)= |
| * |
| |
| | 15*14*13*12 | | 11 | |
...
...
| | 10*9*...*2*1 | | 5 | |
P(X=10)= |
| * |
| |
| | 15*14*...*7*6 | | 5 | |
27 kwi 15:08