Czy...
dymix: Czy symetralne kąta prostego przecinają się na środku przeciwprostokątnej?
22 kwi 16:26
janek191:
?
22 kwi 16:28
Maciess: Może spróbuj narysować to o co chesz spytać, bo to co napisałeś nie ma sensu.
22 kwi 16:29
dymix: no tak czy nie? To ważne
22 kwi 16:30
dymix: symetralne trójkąta prostokątnego tj.
22 kwi 16:30
Szkolniak:

O to Ci chodzi?
22 kwi 16:35
Szkolniak:

Chcemy, aby x=y.
Z twierdzenia o dwusiecznej:
| | x | | x | | a | |
Jeśli x=y, to |
| =1, ale |
| = |
| , zatem a=b, aby x było równe y. |
| | y | | y | | b | |
Więc wychodzi na to, że dany trójkąt prostokątny musi być równoramienny, aby tak było.
Ja bym chyba tak zrobił..
22 kwi 16:41
dymix: Nie do końca o to chodziło, ale dzięki
22 kwi 16:45
ICSP: jest pojęcie symetralnej boku, ale nie ma pojęcia symetralnej kąta.
Prosta która dzieli kąt na dwa kąty przystające to dwusieczna.
22 kwi 16:45
6latek: Dwusieczną kąta nazywamy także symetralną kąta. .
22 kwi 17:10
Phil#PW: umm, nie
22 kwi 17:13
6latek: Phil#PW
Geometria dla samoukow cz1 Planimetria Czeslaw Dytz strona 62r
Ja ma wydanie trzecie niezmienione PWSZ 1962r

Natomiast w geometrii Z Krygowskiej z ktorej sie uczylem juz takiego pojecia nie ma . jest
dwusieczna kąta .
Moze teraz nie uzywa sie takiego pojecia wiec ono jest troche dziwne .
22 kwi 17:28