Zbiory - zawieranie się
Jeszcze student: Dzień dobry!
Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć dlaczego A nie jest pozbiorem B? O − zbiór pusty
A = {3,O}
B = {1,2,3,4}
Ale
dla A = O, A zawiera się w B
22 kwi 15:48
Saizou :
Czy widzisz w zbiorze B element ∅?
22 kwi 15:54
Jeszcze student: No nie, nie ma go.
Czyli O należy do każdego zbioru, ale nie każdego jest pozdbiorem (musi tam fizycznie być
wpisany)?
22 kwi 16:02
Saizou :
Zbiór pusty zawiera się w każdym zbiorze, ale nie musi być jego elementem.
22 kwi 16:11
Jeszcze student: Rozumiem, dziękuję
22 kwi 19:40
chichi:
Te zapisy są różne: ∅∊B i ∅⊂B
22 kwi 19:53