Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego wynosi 16p{2}, drugim jego wyra
Dexor: Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego wynosi 16√2, drugim jego wyrazem jest 4{2}.
Można stąd wyciągnąć wniosek, że trzecim wyrazem tego ciągu jest
Odp. to 2√2
Miałem pomysł podstawić do wzoru za sumę za a1 4√2/q wyszło mi q2−q+1/4=0, nie wiem czemu
ale postanowiłem wyliczyć pochodną, jej miejsce zerowe to 1/2. Czy to przypadek?
22 kwi 14:22
ICSP: Ekstremum leży na osi OX, więc rozwiązanie równania f'(x) = 0 jest również rozwiązaniem
równania f(x) = 0
Jednak pierwszy raz spotykam się z pomysłem na rozwiązanie równania kwadratowego poprzez
liczenie pochodnej.
22 kwi 14:31
ite: Funkcja q2−q+1/4=0 dla tej samej wartości q=1/2 osiąga minimum i ma miejsce zerowe.
Pytanie czy to przypadek jest pytaniem bardziej filozoficznym niż matematycznym.
22 kwi 14:34
wredulus_pospolitus:
pragnę tylko zasugerować:
q
2 − q + 1/4 = q
2 − 2*q*(1/2) + (1/2)
2 = (q − 1/2)
2
22 kwi 14:47
Dexor: Już widzę błąd, delta wyszła mi ujemna z powodu błędu rachunkowego. I dlatego zacząłem
kombinować. Dziękuję bardzo za pomoc
22 kwi 15:36