Rozwiąż algebraicznie układ równań:
Zocha: Układ równań:
|x−1|+3|y| = 5
|2−2x|+2 = |6y|
22 kwi 13:13
Phil#PW:
|x − 1| + 3|y| = 5
2|x − 1| − 6|y| = −2
|x − 1| + 3|y| = 5
|x − 1| − 3|y| = −1
2|x − 1| = 4
|x − 1| = 2
x = 3 v x = −1
i dalej y wyliczasz
22 kwi 13:16
6latek: |2−2x|= 2|1−x|=−2|x−1|
22 kwi 13:17
Szkolniak: |2−2x|+2=|6y|
2|1−x|+2=6|y|
|x−1|+1=3|y|
Układ równań:
| | ⎧ | |x−1|+3|y|=5 | |
| | ⎩ | |x−1|+1=3|y| |
|
22 kwi 13:17
Phil#PW:
ojj nie

|2 − 2x| = |−2(x − 1)| = |−2| * |x − 1| = 2|x − 1|
22 kwi 13:18
Szkolniak: 6latek
|1−x|=|−(x−1)|=|−1|*|x−1|=|x−1|
22 kwi 13:18
6latek: Coraz wiecej takich bledow robie

Zauwazam dopiero po czasie . Dzieki za sprostowanie
22 kwi 13:20
Chińska podróba 6-latka: niewiadome pomocnicze wprowadzić za |x−1| i |y| to zmniejszy ryzyko pomyłki
22 kwi 13:28
Zocha: Dziękuję pięknie! ☺
22 kwi 13:35