.
xyz: y/x(4+lnx/y)+y'=y/x
t=y/x
y'=t'x+t
t(4+lnt)+(dt/dx)x=t−t
1/−(t(4+lnt) dt=1/x dx
−ln(lnt+4)=lnx +c /e^
Zweryfikuje ktoś poprawność obliczeń?
lnt + 4= −1/x +c
22 kwi 12:29
Mariusz:
y=ux
y'=u'x+u
u(4−ln|u|)+u'x=0
u'x=u(ln|u|−4)
Całkę
liczysz podstawieniem
z = ln|u|−4
22 kwi 13:55
Szkolniak: y=tx −> y'=t'x+t
t(ln(t)+4)+t'x+t=t
t(ln(t)+4)=−t'x
t(ln(t)+4)dx=−dt
może coś pokręciłem, ale liczę drugi raz i wychodzi mi tak samo − nie będzie to w ten sposób?
22 kwi 14:06
Mariusz:
| | x | |
Szkolniak pod logarytmem masz |
| |
| | y | |
więc po zamianie zmiennych przed logarytmem powinieneś mieć minus
22 kwi 14:22
Szkolniak: Rzeczywiście, wybacz, nie zwróciłem uwagi.. Dzięki za wyjaśnienie
22 kwi 14:24