.
xyz: Mam problem z tym równaniem xy'+y=2x
po podzieleniu przez x uzyskuje dy/dx+y/x=2
t=y/x
y'=t'x+t
(dt/dx)x=2−2t
1/(2−2t) dt=1/x dx
Zatem po całkowaniu −1/2ln(2−2t)=lnx+c /e^
(2−2t)(−1/2)=x+c
Pytanie czy to jest dobrze bo wyznaczając y coś mi źle wychodzi.
22 kwi 12:10
Mariusz:
(xy)'=2x
xy=x
2+C
22 kwi 14:58
xyz: | | 1 | |
A mój zapis − |
| ln(2−2t)=lnx+c jest poprawny? |
| | 2 | |
22 kwi 15:23
Mariusz:
Tutaj chyba raczej powinieneś mieć
(t−1)
−1/2=x+C
ale wg mnie lepiej jest rozwiązywać w ten sposób
x(t'x+t)+tx=2x
t'x
2+tx+tx=2x
t'x
2+2tx=2x
t'x
2=2x−2tx
t'x=2−2t
t'x=−2(t−1)
ln|t−1|=−2ln|x|+C
1
ln|t−1|+2ln|x|=C
1
ln|t−1|+ln|x
2|=C
1
ln|tx
2−x
2|=C
1
ln|yx−x
2|=C
1
|yx−x
2|=e
C1
yx−x
2=±e
C1
yx−x
2=C
yx=x
2+C
22 kwi 16:02