proszę o rozwiązanie
anna: Rozwiąż nierówność
(4 −6x)(√2 x −2 ) < √8 ( √2−x)
po wymnożeniu i z redukowaniu Δ = 216 + 120 √2
i nie wiem jak dalej wykonać
22 kwi 11:47
ite: Proponuję sposób dla leniwych:
(4−6x)(√2*x−2)<√8*(√2−x)
(4−6x)(√2*x−2)−√8*(√2−x)<0
(4−6x)√2(x−√2)−√8*(√2−x)<0
(4−6x)√2(x−√2)+√8*(x−√2)<0
[(4−6x)√2+√8](x−√2)<0
22 kwi 11:53
6latek: 4
√2x−8−6
√2x
2+12x<4−
√8x
−6
√2x
2+2
√2x+4
√2x+12x−12<0
−6
√2x
2 +(6
√2+12)x−12<0
6
√2x
2−(6
√2+12)x+12>0
Δ=(−6
√2−12)
2−4*6
√2*12
Δ=72+144
√2+144−288
√2= 216−144
√2 jesli gdzies nie zrobilem bledu (staram sie liczyc w
pamieci
√216−144√2= 12−6
√2
Aby obliczyc ten pierwiastek z delty korzystalem ze wzoru
Jezeli A
2−B=C
2 to
| | A+C | | A−C | |
√A ±√B= √ |
| ± √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Tutaj juz bez kalkulatora sie nie obejdzie
stad x
1=
x
2=
ite podala prostszy sposob
22 kwi 12:41
janek191:
6 √2x2 − ( 6 √2 + 12) x +12 > 0 / : 6
√2 x2 − ( √2 + 2) x + 2 > 0
Δ = 2 + 4√2 + 4 − 8√2 = 6 − 4√2 = ( 2 − √2)2
Δ = 2 − √2
22 kwi 12:55
6latek: Dzień dobry

Fakt nie pomyslalem o skroceniu
jak samopoczucie dzisiaj ?
22 kwi 13:01
janek191:
Witaj. Jest coraz lepiej
22 kwi 13:09
6latek: To sie cieszę. Zdrowiej
22 kwi 13:10
anna: dziękuję
23 kwi 18:32