Ostrosłup
Bez nicku :P: Podstawą ostrosłupa ABCDS jest czworokąt wypukły ABCD , w którym |AB | = 10 , |AD | = 1 1
oraz 4 cos∡DAB = 5 . Każda z krawędzi bocznych ostrosłupa ma długość 6. Oblicz wysokość
ostrosłupa
Wyszlo mi 3
√6/2 a powinno
√19/2
22 kwi 01:13
chichi:
| | 5 | |
4cos(∡DAB)=5 ⇒ cos(∡DAB)= |
| hmm..  |
| | 4 | |
22 kwi 01:24
Bez nicku :P: Zle sie wpisało, chodzilo że cos DAB=4/5. No i zrobilam ze c2÷100+121−220×5/4=45 c=3√5
I skoro wszystkie krawędzie =6 to stwierdzilam ze srodek H musi byc w poloweie c.
I ulozylam H2 =36−22,5=13.5 I H mi wyszło 3√6/2. Tylko nie wiem gdzie popelnilam błąd
22 kwi 01:31
chichi:
| | 4 | | 3 | |
cos(∡DAB)= |
| ⇒ sin(∡DAB)= |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | |
x2=102+112−2*10*11* |
| ⇒ x=3√5 |
| | 5 | |
| | 5√5 | | √19 | |
( |
| )2+H2=6 ⇒ H= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dobranoc
22 kwi 01:39
Bez nicku :P: Czyli moje założenie że skoro wszystkie krawędzie są równe 6 to spadek H bedzie w połowie BD
jest błędne? Jeśli tak to czemu?
23 kwi 00:36
Louie314: Jeżeli w ostrosłupie wszystkie krawędzie boczne są równe to spodek wysokości znajduje się w
środku okręgu opisanego na podstawie. Środek okręgu opisanego na czworokącie leży na
przecięciu się symetralnych jego boków. W tym przypadku wystarczy, że rozpatrzymy trójkąt ABD.
Środek okręgu opisanego na tym trójkącie nie leży na środku boku (przekątnej czworokąta) BD,
tylko wewnątrz trójkąta.
23 kwi 08:33