Geometria analityczna, długość odcinka
Trening.czyni.mistrza: Przez punkt A = (−3 ,4) poprowadzono prostą k , która przecina proste x = − 1 i y = 3 w
takich punktach B i C , że |AB | = |AC | . Długość odcinka BC jest równa
A) √10 B) 2√5 C) 4√2 D) 2√ 2
22 kwi 00:52
6latek:

B=(−1,5)
C=(−5,3)
|BC|=
√(−5+1)2+(3−5)2=
√20= 2p{5]
22 kwi 09:10
567:

|AB|=|AC|=R , R=
√12+22=
√5
|BC|=2R=2
√5
22 kwi 20:11
Trening.czyni.mistrza: No tak.. nie wpadłam na to, że tam może być koło! Wszystko jasne, dzięki!
22 kwi 23:19
6latek: Raczej okrag w tym przypadku
23 kwi 09:39