Liczy pierwsze, dzielniki,
Trening.czyni.mistrza: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej większej od 1 jej największy dzielnik
będący iloczynem dwóch różnych liczb pierwszych. Spośród liczb: f (84) , f(8 8) , f(90) ,
f(96) największa to
A) f(8 4) B) f(88) C) f (90) D) f (96)
Czy ktoś mógłby to zadanie wyjaśnić? Dziękuję z góry
chichi:
D
84={1,2,3,4,6,7,12,14,21,28,42,84}
D
88={1,2,4,8,11,22,44,88}
D
90={1,2,3,5,6,9,10,15,18,30,45,90}
D
96={1,2,3,4,6,8,12,16,24,32,48,96}
Dokończ sam