pomocy
dzonypieczony: | | ⎧ | mx+y=1 | |
| Dany jest układ równań | ⎩ | x+y+m2 |
|
z parametrem m . Wyznacz pary liczb ( x, y) będące
rozwiązaniem tego układu równań w zależności od parametru m . Wyznacz najmniejszą i
| | x | |
największą wartość, jaką może przyjąć wyrażenie |
| |
| | y | |
.
ktoś pomoże to zrobić?
22 kwi 00:03
chichi:
Czy miałeś w szkole metodę wyznaczników?
22 kwi 00:11
dzonypieczony: cos kojarze ale to dawno bylo pamietam
22 kwi 00:18
dzonypieczony: to ta taka metoda zazwyczaj nei uzywana w rownaniach? mam na mysli liceum technikum etc. bo nie
wiem jak na studiach
22 kwi 00:18
chichi:
Chociaż tutaj można też szybko bez metody wyznaczników
22 kwi 00:19
chichi:
Na jakim etapie masz problem?
22 kwi 00:20
dzonypieczony: ogolnie to wyznaczam y wychodzmi mi rownanie kwadratowe ze zmienna m a x traktuje jako parametr
robie delte, nastepnie z delty mi wychodzi rownanie kwadratowe z x, kolejna delta wychodzi mi
x i nei wiem co z tym iksem zrobic haha chociaz obstawiam ze wgl zle zaczalem
22 kwi 00:24
dzonypieczony: ciezko juz mi sie robi te zadania po calym dniu moge jeszcze powiedziec ze to z dzialu rachunku
rozniczkowego
22 kwi 00:25
dzonypieczony: matura za 2 tyg i speedrunuje działy
22 kwi 00:25
chichi:
Bez wyznaczników:
−
____________
| | (1−m)(1+m) | |
mx−x=1−m2 ⇒ x(m−1)=(1−m)(1+m) / : (m−1) ⇒ x= |
| =−(m+1), m≠1 |
| | (m−1) | |
−(m+1)+y=m
2 ⇒ y=m
2+m+1
(x,y)=(−(m+1), m2+m+1)
| | −(m+1) | |
Zbadajmy funkcję f(m)= |
| |
| | m2+m+1 | |
f'(m)>0 ⇔ m
2+2m>0 ⇒ m(m+2)>0 ⇒ m∊(−
∞, −2)∪(0, +
∞) ⇒ f(m)<0 ⇔ m∊(−2,0)
| | 1 | |
fmax(−2)= |
| ∧ fmin(0)=−1 |
| | 3 | |
Dla pewności policzmy jeszcze granice:
lim
m→±f(m)=0, a więc wszystko się zgadza
22 kwi 00:36
chichi:
lim
m→±∞f(m)=0 zjadłem '
∞'
22 kwi 00:37
dzonypieczony: o dzieki wielkie zrobiles kawal dobrej roboty
22 kwi 00:44