trojkaty
6latek:

Na dowolnej prostej p obrano pewien punkt A i w tym punkcie zdudowano po obu stronach postej p
dwa dowolne ale rowne sobie kąty.
Na otrzymanych ramionach tych kątow odmierzono dwa dowolne ale rowne odcinki AB=ac .Punkty B i
C polaczono odcinkien BC
Udowodnic ze prosta p jest prostopadla do odcinka BC i dzieli go na polowy
ΔADB≡ΔADC sa to trojakaty prostokatne
∡ADB=∡ADC=90
o
∡DAB=∡DAC z odmierzenia
AB=AC z odmierzenia
Wiec na podstawie cech kbk te trojkaty sa przystajace
Z tego wynika ze ΔABc jest trojkatem rownoraniennym
Prosta p jest dwusieczna kata BAC
W trojkacie rownoraniennym dwusieczna jest prostopadle do podstawy i dzieli ja na polowy
Teraz zauwazylem ze przystawanie tych trojkatow mozna bylo tez z cech B K B
Dobrze ?
21 kwi 23:22
6latek:
22 kwi 09:15
Maciess: Jak uzasadnisz że są to trójkąty prostokątne?
22 kwi 09:29
6latek: Juz jestem .
Maciess moze byc tak ?
Skoro prosta BC laczy punkty BC ktore sa rownoodlegle od prostej p to oznacza ze prosta p
jest symetralna odcinka BC
22 kwi 11:55
ite:

tutaj również prosta BC łączy punkty BC, które są równoodlegle od prostej p
22 kwi 12:10
6latek: Dzien dobry
ite 
Ale wtedy prosta p nie bedzie prostopadla do BC jak chca w zadaniu
22 kwi 12:46
ite: Dzień dobry!
Maciess zapytał, na podstawie czego wyciągasz wniosek, że ΔADB≡ΔADC są to trójkąty
prostokątne.
Uzasadnienie z 11:55 nie jest wystarczające, żeby wykazać poprawność zapisu ∡ADB=∡ADC=90o.
Punkty B i C oraz prosta p z 12:10 również spełniają warunek, który podałeś ale narysowane
proste nie są prostopadłe.
22 kwi 14:27
6latek: WIec jakie uzasadnienie byloby wystarczajace ?
22 kwi 17:34
ite:
Myślę, że to będzie przejrzyste:
ΔADB≡ΔADC \\ |AB|=|AC| z założenia, |<DAB|=|<DAC| z założenia, AD bok wspólny (czyli cecha bkb
tak jak napisałeś)
1/ z tego wynika równość boków |BD|=|CD|, więc prosta p dzieli odcinek BC na połowy
2/ wynika również równość kątów |<ADB|=|<ADC|. Ich suma wynosi 180o, więc miara każdego wynosi
90o czyli prosta p jest prostopadła do odcinka BC
22 kwi 20:57
6latek: dziekuje
22 kwi 21:01