Trojkat
6latek:

AD=14cm
ObwABD=42cm
Trojka ABC rownoramienny .Obliczyc obwod trojkata ABC
21 kwi 22:53
chichi:
|BD|=a |AB|=b
L
ΔABD=42=a+b+14 ⇒ b=28−a
Z tw. Pitagorasa w ΔABD:
| | 21 | | 35 | |
a2+142=b2 ⇒ a2+196=(28−a)2 ⇒ a= |
| ⇒ b= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 21 | | 35 | |
LABC=2a+2b=2* |
| +2* |
| =56 [cm 2]  |
| | 2 | | 2 | |
21 kwi 22:59
6latek: Dziękuje .
A bez tw. Pitagorasa da sie to rozwiazac ?
21 kwi 23:05
chichi:
Tak, zauważ że:
h=14cm oraz L
ΔABD=a+b+14cm, a L
ΔABC=2a+2b=2*L
ΔABD−2h=56 [cm]
P.S. W poprzednim jednostki powinny być [cm] nie [cm
2]
21 kwi 23:08
6latek: Tak zauwazylem ale to nie byl dla mnie problem
21 kwi 23:24