Rozwiązanie równania różniczkowego zupełnego
Aisser: Witam mam problem z podanym równaniem:
| 2x | |
| + (1/y2 − 3x2/y4) y' = 0 |
| y3 | |
Podane jest rozwiązanie 1. x
2 − y
2 = Cy
3.
Mnie natomiast wychodzi 2. y
2 − x
2 = C
1y
3
Czy to nie jest to samo, bo jeżeli wyłaczę minus w ten sposób:
−(−y
2 + x
2) = C
1y
3 => x
2 − y
2 = −C
1y
3 => x
2 − y
2 = C
2y
3 , C
2= − C
1 ,
C
2 ∊ R
To wygląda na to samo.
Nie mogę znaleźć nigdzie w obliczeniach żebym pomylił znaki.
Rozwiązywałem przez podstawienie y=xt, y'= t + xt'
Z góry dziękuję za pomoc.
Mariusz:
" Rozwiązywałem przez podstawienie y=xt, y'= t + xt' "
Tak się nie rozwiązuje równania zupełnego
tylko równanie jednorodne
Rozwiązując równanie zupełne najpierw sprawdzasz równość pochodnych cząstkowych
a następnie rozwiązujesz układ równań