wzory viete'a
maturalnyy: Dzień dobry, robię zadanie i mam problem nieco z rozpisaniem do wzorów viete'a, chciałem
założyć, że lewa strona ≥0 i wtedy podnieść do kwadratu, czy to będzie okej?
Treść zadania: Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie x2−(m2+1)x+m2=0 ma dwa
różnie pierwiastki rzeczywiste x1,x2 takie, że √x1+√x2=3−|m+2|
21 kwi 17:28
chichi:
Ja zaproponuję tak:
√x1+
√x2=
√x1+2√x1x2+x2=
√x1+x2+√x1x2=
√m2+1+2|m|=
√(|m|+1)2=|m|+1
Teraz należy tylko rozwiązać równanie |m|+1=3−|m+2|, daj znać co wyszło
21 kwi 17:41
ICSP: x2 −(m2 + 1)x + m2 = 0
x2 − m2x − x + m2 = 0
x(x − m2) − (x − m2) = 0
(x−1)(x−m2) = 0
x = 1 v x = m2
21 kwi 17:43
maturalnyy: Dziękuję za szybką odpowiedź, na żadne z tych rozwiązań chyba bym nie wpadł, ale widać, że są
poprawne bo jak rozwiązania od ICSP wstawimy do √x1+√x2 to otrzymamy |m|+1 czyli to co
otrzymał chichi innym sposobem, a czy ten mój sposób jest poprawny?
21 kwi 17:49
ICSP: "chciałem założyć, że lewa strona ≥0"
Chyba prawa strona.
Wtedy podnosisz równanie stronami do kwadratu.
21 kwi 17:57
maturalnyy: Tak ICSP miałem na myśli prawą stronę
21 kwi 18:00
ICSP: No to możesz, ale nie polecam
21 kwi 18:01
maturalnyy: Wyszło mi, że m∊<−2,−1)∪(−1,0> czy to dobry wynik?
21 kwi 18:03
ICSP: dobry
21 kwi 18:05
maturalnyy: Dziękuję bardzo za pomoc
21 kwi 18:10