Obliczyć długości odcinków w sześcianie
etna: Proszę o pomoc w rozwiązaniu...
Dany jest sześcian ABCDEFGH (rysunek w linku poniżej) o krawędzi 15.
Punkty Q i R dzielą krawędzie HG i FG tak, że IHQI = IFRI = 10.
Płaszczyzna AQR przecina krawędzie DH i BF odpowiednio w punktach P i S.
Obliczyć długość odcinków DP i BS.
Link do rysunku:
https://zapodaj.net/cec9b7e267868.jpg.html
21 kwi 16:58
♥♠a:

ΔGQR ∼ ΔFRK to |FK|=|FR|=10
ΔAEK ∼ ΔFSK to |EK|=25
to |SB|=|PD|=15−6=
9
21 kwi 18:35
♥♠a:
Echh... poprawiam zapis
21 kwi 18:38
Mila:

|GQ|=|GR|=5
| | 15√2 | |
|AC|=15√2, |AO|= |
| , |MN|=15 |
| | 2 | |
1) ΔAOK∼ΔAMN
|PD|=|BS|=|OK|
Podstawiaj i dane liczbowe i kończ zadanie.
21 kwi 19:22
♥♠a:
@Mila
Coś się nie zgadza ?
21 kwi 19:29
Mila:
Wszystko się zgadza
21 kwi 20:06
♥♠a:
21 kwi 20:07