przedstawić formułę w postaci równoważnej takiej żeby kwantyfikatory były na poc
Lukasz: Hej, potrzebuję przedstawić formułę w postaci równoważnej takiej żeby kwantyfikatory były na
początku formuły.
∀x(P(x)) v ∀x(Q(x))
i mam dwa pytanka:
1. Czy x jest w obu przypadkach taką samą liczbą czy muszę zamienić drugi "x" na np "y"? bo
chyba w implikacji (a raczej na pewno) trzeba zamienić drugiego x'a.
2. Jak to rozwiązać żeby było to równoważne
(a nie implikacja tak jak w prawach predykatów)
21 kwi 16:48
chichi:
Korzystasz z jakiegoś podręcznika? Jeśli nie to polecam się zaopatrzyć, bo jak cokolwiek robić
nie mając podstawowej wiedzy.. Bez urazy, mogę polecić parę pozycji
21 kwi 16:51
Lukasz: Jeśli mmasz jakiś podręcznik godny polecenia do matematyki dyskretnej to chętnie, na razie
korzystałem tylko z pdf'ów ale co podręcznik to podręcznik. także chętnie bym się zaopatrzył
nawet dzisiaj
21 kwi 16:53
chichi:
Jeśli chodzi o logikę i algebrę zbiorów, czyli zadania, które publikujesz od wczoraj to:
−Wstęp do matematyki, Jan Kraszewski
−Wstęp do matematyki i teorii mnogości, Murawski i Świrydowicz
21 kwi 16:59
jc: Nieprzypadkowo dawne oznaczenia kwantyfikatorów wyglądały podobnie do spójników.
Rozpisze sobie dla zbiorów 3 elementowych za pomocą spójników. Zobaczysz odpowiedź:
∀x ∀y (P(x) ∨ Q(y))
21 kwi 17:08
Saizou :
Porf. Murawskiego i prof. Świrydowicza miałem okazję poznać osobiście.
Uczęszczałem na wykłady z logiki prowadzone przez prof. Murawskiego.
Bardzo miło je wspominam
21 kwi 17:09
Maciess: To do tego co pisał chichi dorzuce jeszcze
Wykłady ze wstępu do matematyki: Wprowadzenie do teorii mnogości Wojciech Guzicki, Piotr
Zakrzewski
Wg mnie lepsze niż książka (skrypt) Kraszewskiego i też znajdziesz online.
21 kwi 17:20
Lukasz: Dzięki za propozycje, dzisiaj skocze jeszcze do sklepu zobaczyć czy mają którąś z tych książek,
jak nie to zamówię tą co @Maciess podał (ktoś ze studiów kiedyś o niej też dobrze wspominał).
A ten przykład rozwiązałem dobrze czy gdzieś błąd robię?
∀x (Px) → ∀y(Qy) v ∀y(Ry)
~[∀x(Px) ⋀ [~∀y(Qy) ⋀ ~∀y(Ry)]
~∀x(Px) v ~∀y[Qy ∧ Ry]
∃x~Px v ~∀y(Qy ⋀ Ry)
∃x~Px v ∃y~(Qy ⋀ Ry)
∃x∃y (~Px v ~(Qy ⋀ Ry))
21 kwi 17:28