Dowód, liczby
Szkolniak: Udowodnij, że różnica kwadratów liczb niedzielących się przez 3 jest podzielna przez 3.
W takim razie oznaczę sobie te dwie liczby jako:
x=3k+1 lub x=3k+2, k∊C
y=3m+1 lub y=3m+2, m∊C
I dobrze rozumiem że aby to udowodnić, to wypadałoby rozpatrzeć wszystkie możliwe przypadki
x2−y2 oraz y2−x2?
Gdzie przypadek y2−x2 to przeciwieństwo pierwszego, bo y2−x2=−(x2−y2), a to nie wpłynie
na podzielność całej liczby.
Stąd przypadki:
x2−y2=(3k+1)2−(3m+1)2=...
x2−y2=(3k+1)2−(3m+2)2=...
x2−y2=(3k+2)2−(3m+1)2=...
x2−y2=(3k+2)2−(3m+2)2=...
Można to w ten sposób rozwiązać?
21 kwi 14:57
ICSP: można.
21 kwi 15:06
chichi:
Tak, to dobry sposób
21 kwi 15:07
Maciess: Jeden z tych dwoch środkowych mozna sobie odpuścic z powodu dla którego sam wskazałes.
21 kwi 15:07
Chińska podróba 6-latka: ale prościej zauważyć że kwadrat liczby nie dzielącej się przez 3 zawsze daje resztę 1 z
dzielenia przez 3
wystarczą dwie linijki wtedy :
(3k+1)2=(9k2+6k)+1
(3k+2)2=(9k2+12k+3)+1
21 kwi 15:09
Szkolniak: Na razie dziękuję za odpowiedzi, a za chwilę postaram się ogarnąć ten skrót o 15:09. Dzięki!
21 kwi 15:18
chichi:
[ k≡2 (mod 3) ⇒ k
2≡1 (mod 3) ∧ m≡1 (mod 3) ⇒ m
2=1 (mod 3) ] ⇒ k
2−m
2≡0 (mod 3) ⬠
21 kwi 16:01