Prawdopodobieństwo
ZAQXSW: | | 1 | |
P(A "nad A jest kreska")= |
| , P(A różnica B)=14, P(A suma B)=23 |
| | 3 | |
Oblicz: P(A różnica B'), P(A|B), P(B−A) i P(B')
21 kwi 13:43
ite: Pewnie nikt nie odpowiedział na wcześniejszy post, bo nie wiedział, jaka jest różnica między
zapisami:
apostrof '
"nad ... jest kreska"
21 kwi 13:47
ZAQXSW: W zadaniu, które otrzymałam, na początku nad literą A znajduje się kreska, natomiast nad innymi
literami jest apostrof.
Dlatego właśnie zapisałam to słownie, ponieważ wiem, że nie ma opcji zapisu A z kreską nad nią.
21 kwi 15:33
♥♠a:

Myślę,że tak ma być
| | 2 | |
3/ P(AUB)= |
| = P(A) ⇒ B⊂A to P(A∩B)=P(B) |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
2/ P(A\B)= |
| ⇒ P(A\B)=P(B')= |
| |
| | 4 | | 4 | |
zatem:
| | 1 | | 3 | |
P(B')= |
| , to P(B)=P(A∩B)= |
| |
| | 4 | | 4 | |
P(B\A)=0
P(A\B
')=0
P(A|B )=1
21 kwi 15:50
♥♠a:

_
P( A ) =Ω −P(A) = P(A
')
21 kwi 16:05
ite: mam inny wynik

P(A\B)=1/4 oraz P(A∪B)=2/3
P(A\B)=P(A∪B)−P(B)
P(A∪B)−P(B)=1/4
2/3−P(B)=1/4
P(B)=5/12
21 kwi 16:23
ite: → P(B')=7/12
21 kwi 16:24
♥♠a:
W takim razie
_
co to jest P(A) ? i po co jest podane ( ja przyjęłam,że to ..= P(A')
W Twoim rozwiązaniu "zignorowałaś" tę daną
21 kwi 16:31
♥♠a:
Tak, tak

też mi tak wychodziło z pierwszych obliczeń
to po kiego diabła podane jest to P od A z kreską ?
21 kwi 16:32
♥♠a:
@ite
Nie podałaś jeszcze :
P(A|B) =....
21 kwi 16:35
♥♠a:
I chyba w tym ostatnim,warunkowym
jest "haczyk"
21 kwi 16:43
ite: 16:31 też przyjęłam, że to zapis z kreską to jest to samo co z apostrofem czyli dopełnienie
zbioru.
P(A) jest potrzebne do odpowiedzi na pozostałe pytania, ale dla P(A|B), P(B\A) mam ten sam
wynik.
21 kwi 16:47
21 kwi 16:51
ite: tak,
tak jak na rysunku 16:05
21 kwi 16:54