Punkt A = (2, -3) jest wierzchołkiem rombu ABCD o polu równym 300.
Kck: Punkt A = (2, −3) jest wierzchołkiem rombu ABCD o polu równym 300. Punkt S = (3,4) jest
środkiem symetrii tego rombu. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego rombu.
Policzyłem współrzędne wierzchołka C które mi wyszły (4,11). Aby obliczyć współrzędne
wierzchołka B miałem kilka pomysłów. Najpierw dowiedzieć się jaki współczynnik kierunkowy ma
prosta AC, następnie napisać równanie prostej prostopadłej do tej prostej i przechodzącej
przez punkt S. W ten sposób punkt B będzie leżał na tej prostej i będę mógł przyjąć jego
oznaczenia jako B=(xb;−17xb+317) (Przy czym nie mam pewności że nie ma tutaj błędu).
Następnie chciałem albo przyrównać bok AB do boku BC, albo obliczyć |AS|, potem z Pitagorasa
|AB| i przyrównać do wzoru na odległość punktów. Czy w ten sposób możliwe jest obliczenie
wierzchołka B? Ponieważ wszystko wyliczyłem a wyniki wyszły mi niepoprawne.
20 kwi 23:50
chichi:
Nie chce mi się sprawdzać Twojego rozwiązania teraz, zmęczony jestem, ale zaproponuje swoje:
(1) Policz |AC|
| | |AC||BD| | |
(2) Wyznacz długość drugiej przekątnej ze wzoru P= |
| |
| | 2 | |
| | |BD| | |
(3) Zaczep okrąg w punkcie S=(3,4) o promieniu r= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 31 | |
(4) Znajdź punkty wspólne okręgu z prostą o równaniu y=− |
| x+ |
| |
| | 7 | | 7 | |
21 kwi 00:02
Kck: Na takie rozwiązanie bym nie wpadł ale nie bardzo rozumiem. Będzie to okrąg wpisany w romb czy
opisany na rombie? Jeżeli wpisany to czy |BD|2 na pewno będzie jego promieniem? A jeżeli
opisany na rombie to czy ten romb nie musiałby być kwadratem?
21 kwi 00:17
6latek: napewno bedzie wpisany
Kiedy mozna wpisac w czworokat okrag ?
Gdzie lezy srodek okregu wpisanego w czworokat?
czym sa przekatne w rombie ?
Jesli sobie odpowiesz na te pytania watpliwosci znikna
21 kwi 00:21
πach:

Zaangażujemy wektory

|AS| =
√(3 − 2)2 + (4 + 3)2 = 5
√2,
5
√2 * |DB| = 300, |BD| = 30
√2, |DS| = |SB| = 15
√2 = 3|AS|,
→ →
AS = [1, 7] = SC, C = (3 + 1, 4 + 7) = (4, 11)
→
SB = 3[7, −1] = [21, −3], B = (3 + 21, 4 − 3) = (24, 1), D = (3 − 21, 4 + 3) = (−18, 7)
21 kwi 00:24
6latek: Juz mialem pisac ze Pani Eta zrobi na wektorach .
21 kwi 00:26
πach:
Nie jestem Panią
Etą
21 kwi 00:28
6latek: Pani
Eta ma teraz tyle nickow na π wiec tak pomyslem
21 kwi 00:30
Kck: Hmm... muszę przeanalizować to jutro bo teraz to czas na spanie. Ale wracając do początku. Czy
moje sposoby też są poprawne i udałoby mi się wyliczyć z nich współrzędne wierzchołka B? Bo
najprawdopodobniej na takie metody wpadłbym podczas pisania matury.
21 kwi 00:32
chichi:
@
6latek @
Kck nie będzie ani wpisany, ani opisany... To tylko okrąg, do którego należą
wierzchołki B i D, a znajdują się one w punktach przecięcia tegoż okręgu z prostą o równaniu
| | 1 | | 31 | |
y=− |
| x+ |
| . Aczkolwiek polecam pomysł @πach, jest dużo szybszy  |
| | 7 | | 7 | |
21 kwi 00:41
πesio:
21 kwi 00:42
chaπ:
21 kwi 00:45
chichi:
@
6latek mogę zaczepić w punkcie S nieskończenie wiele okręgów, które nie będą ani wpisane,
ani opisane na tym rombie. Jeżeli miałby być wpisany, to długość promienia musiałaby być równa
| | h | | |BD| | |
|
| , a nie |
| . Sam okrąg wpisany jest styczny do boków więc nie możliwe, aby |
| | 2 | | 2 | |
jakakolwiek prosta miała punkty wspólne z tym okręgiem będące zarazem jakimikolwiek
wierzchołkami rombu
21 kwi 00:46
Kck: W rozwiązaniu z wektorami nie rozumiem ostatniej linijki. Skąd się bierze [7, −1] i wszystko
co dalej?
21 kwi 00:46
chichi:
πach ciekawe kto się nabierze, że to nie Ty
21 kwi 00:46
chaπ:
21 kwi 00:48
chaπ:
→ →
SC=AS= [ xS−xA, yS−yA] = [1,7]
21 kwi 00:57
πqś:
Dobrej nocki Wszystkim
21 kwi 00:58
6latek:

A=(2,−3)
S=(3,4)
a− prostej AS= 7
Rownanie prostej prostopadlej do AS i przechodzacej przez S =(3,4)
| | 1 | | 1 | | 3 | | 28 | | 1 | | 31 | |
y=− |
| (x−3)+4= − |
| x+ |
| + |
| = − |
| + |
| (liczylem w pamieci ale |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
powinno byc oK
| | 1 | | 31 | |
Punkt B ktory bedzie lezal na tej prostej bedzie mial wspolrzedne B=(xB, − |
| xB+ |
| |
| | 7 | | 7 | |
)
Wyzej mamy obliczone ze |BD|= 30
√2 stad polowa |BD|= 15
√2 (bo przekatne sie polowia w
rombie
Wie odleglosc punktu B od punktu S wynosi 15
√2
Wzor na odleglosc punktow
| | 1 | | 31 | |
√(3−x)2+( 4−( |
| x+ |
| )2= 15√2 |
| | 7 | | 7 | |
| | 1 | | 3 | |
√(3−x)2+(− |
| x− |
| )2= 15√2 /2 |
| | 7 | | 7 | |
(3−x)
2+(1/7x−3/7)
2= 225*2=450
Obliczenia zmudne ale
x=−18 lub x=24
| | 1 | | 31 | |
Stad y=− |
| *(−18)+ |
| = U{18/7+31/7=7 stad B=(−18,7) |
| | 7 | | 7 | |
| | 1 | | 31 | |
lub y= |
| *24+ |
| = −1 stad B1= (24,−1) |
| | 7 | | 7 | |
Mozna sprawdzic ze jesli B=(−18,7) to D=(24.−1)
Jezeli B
1=(24,−1) to D=(−18,7) ze wzorow na srodek odcinka
Duzo wiecej liczenia niz na wektorach wiec czas sie zaczac uczyc tych wektorow
21 kwi 01:10
6latek: Tak zrozumialem o co chodzi z tym okregiem . dziekuje
21 kwi 01:12
πqś:
Łatwiej przekształcić równanie prostej : x= 31−7y
B=(31−7y, y)
21 kwi 01:14
6latek: W sumie masz racje bo wtedy pozbedziemy sie ułamków

Ułamki tez sa dobre ,bo mozna pól flaszki podzielic na dwóch a nie cała na dwoch
21 kwi 01:21
6latek:

Chodzi o taka sytuacje z tym okregiem
21 kwi 01:24