proszę o rozwiązanie
anna:
Wielkości x i y są odwrotnie proporcjonalne (tabela poniżej).
x a b 3a c
y 48 8 c 14
Stąd wynika, że
A) b = 2 B) b = 1 4 C) b = 4 D) 1 b = 2
20 kwi 21:57
ABC: patrząc na dwie ostatnie kolumny 3ac=14c , więc jeśli c≠0 to 3a=14
z pierwszych dwóch kolumn 48a=8b , czyli 6a=b , ale wtedy b=28 , takiej odpowiedzi nie ma
20 kwi 22:16
πesio:
20 kwi 22:19
6latek: Sprawdz jeszcze raz zapis D)
Bo teraz A jest taki sam jak D
20 kwi 22:24
anna: przepraszam bardzo ale żle podałam odpowiedzi
mają być
| | 1 | | 1 | |
A ) b =2 B) b = |
| C) b = 4 D) = |
| |
| | 4 | | 2 | |
20 kwi 23:31
20 kwi 23:32
πesio:
Sprawdź jeszcze,czy dobrze podałaś dane w tabeli
20 kwi 23:33
ABC: anna to się kupy nie trzyma bo przy proporcjonalności odwrotnej xy=constans
musi być inna odpowiedź albo przepisałaś tabelkę z błędem
20 kwi 23:34
πesio:
20 kwi 23:35
anna:
przepraszam jeszcze raz ale tabelka była żle napisana ale odpowiedzi są poprawnie napisane
zadanie jest z próbnego egzaminu maturalnego poziom podstawowy z dnia 27 lutego 2021 info
x a b 3a c
21 kwi 07:33
a7: c=48/3=16
b c
8 1/4
8*b=stała
1/4*c=stała (c=16 czyli stała równa 4, 8*b=4 b=4/8=1/2)
21 kwi 07:59
anna: nie rozumiem tego obliczenia a7
21 kwi 08:11
a7: z definicji wielkości odwrotnie proporcjonalnych y*x=stała i stała>0
48*a=stała
c*3a=stała
48a=c*3a czyli c=16
21 kwi 08:40
anna: już rozwiązałam
a*48 = b*8
dziękuję za wskazówkę
21 kwi 09:09