Narysuj schemat urządzenia i wyznacz jego niezawodność
ZAQXSW: Urządzenie składa się z sześciu elementów pracujących niezależnie, połączonych w dwa
podzespoły. Niezawodności poszczególnych elementów wynoszą odpowiednio: 0,9; 0,9; 0,99;
0,7; 0,8; 0,8. Podzespół pierwszy stanowią elementy 1, 2 i 3. Elementy 1 i 2 są połączone
równolegle i połączone szeregowo z elementem 3. Podzespół drugi stanowią elementy 4, 5 i 6
połączone równolegle. Oba podzespoły są połączone szeregowo. Narysować schemat
urządzenia i wyznaczyć jego niezawodność.
20 kwi 21:14
kat666: Niezawodność połączenia równoległego elementów 1 i 2 to n(a)=1−(1−0,9)(1−0,9)=0,99
Niezawodność połączenia równoległego elementów 4, 5 i 6 to n(b)=1−(1−0,7)(1−0,8)(1−0,8)=0,988
Niezawodność układu (szeregowego połączenia a, 3 i b ) to 0,99*0,99*0,988
20 kwi 21:40