matura 2021
kubek: Oblicz cosinus kąta zawartego między ścianami bocznymi:
a) czworościanu foremnego
b)ostroslupa prawidlowego czworokątnego,którego sciany boczne są trojkątami rownoramiennymi o
ramieniu 2x dłuzszym od krawedzi podstawy.
czy takie zadanie moze się pojawić na tegorocznej maturze biorąc pod uwagę,że
brak określania jaką figurą jest przekrój ostrosłupa
brak określania jaką figurą jest przekrój sfery
20 kwi 19:12
Szkolniak: z tego co mi się wydaje, to nie dostaniemy żadnego zadania na maturze gdzie będzie kąt między
ścianami bocznymi w ostrosłupie
a czy czworościan foremny będzie to aż sam jestem ciekaw − chyba nigdy na żadnej maturze się
jeszcze nie pojawił
20 kwi 19:15
6latek: najpierw sie zastanow gdzie w zadaniu masz powiedziane o jakimkolwiek przekroju ostroslupa .
Rzecz nastepna .Sfera raczej nie jest zwiazana z ostoroslupem a z kula w przestrzeni
20 kwi 19:18
Mila:
Szkolniak mogą być podobne zadania na maturze.
Rozwiązuj
20 kwi 19:23
20 kwi 19:24
kubek: a jeżeli nie , to kiedy wiem, że jest kąt dwuścienny?
20 kwi 19:24
kubek: to w taki razie jak wygląda kąt miedzy ścianami w czworościanie foremnym?
20 kwi 19:26
6latek: Dobry wieczór
Milu 
Dzisiaj byłem z mama na szczepieniu −druga dawka
Ja na razie jeszcze czekam .
20 kwi 19:27
20 kwi 19:28
Szkolniak: w takim razie jeśli niby skrócili materiał dotyczący ostrosłupów, to co tak naprawdę odpada? mi
się osobiście wydaje, że ten kąt dwuścienny w ostrosłupie może być dla nas, maturzystów,
najcięższą rzeczą jeśli chodzi o zadania z ostrosłupami
chichi nie pamiętałem o tym
20 kwi 19:49
20 kwi 19:54
6latek: Z tego co mowil matemaks to nie powinno byc takich zadan z ostroslupami .Natomiast zawsze jest
jakies ale ...
Kąty maja byc w graniastoslupach .
20 kwi 19:57
6latek: kubek . Kąt dwuscienny a przekroj to calkiem inna bajka
20 kwi 19:59
Szkolniak: ja czuję że będzie jakiś graniastosłup w maju, bo mi osobiście wydawało się bardzo łatwe to
zadanie na próbnej, gdzie był graniastosłup prawidłowy trójkątny
więc patrząc na to zadanie, jeśli stereometria 'spadła' na taki poziom, to wątpię że dadzą kąt
dwuścienny w ostrosłupie
20 kwi 19:59
6latek:

Kąt miedzy scianami bocznymi ostroslupa prawidlowego czworokatnego (takze trojkątnego) to kąt
jaki tworza ze soba dwie wysokosci sasiednich scian bocznych
Wysokosci te sa opuszczone na wspolna krawedz obu scian
Mam nadzieje ze nie pomylilem .
20 kwi 20:10
Mila:

Oblicz cosinus kąta zawartego między ścianami bocznymi:
a) czworościanu foremnego
Wszystkie ściany są jednakowymi trójkątami równobocznymi.
1) Np. tak:
W ΔAEE: Z tw. cosinusów:
a
2=h
2+h
2−2*h*h cosα
| | a√3 | | 3a2 | |
a2=2h2*(1−cosα), h= |
| , h2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
albo tak:
2) W ΔSOE:
h=3r, |OE|=r
=======
20 kwi 20:11
chichi:
@
Szkolniak ja miałem wrażenie, że to zadanie pochodziło z arkusza z podstawy, tam był sam
Pitagoras
20 kwi 20:16
Szkolniak: chichi dokładnie o tym mówię, też byłem aż w szoku wtedy na sali jak to z Pitagorasa
poszło i 4pkt wpadły bodajże
to zadanie z równoległobokiem też wydaje mi się niestandardowe jeśli chodzi o geometrię
analityczną, zawsze jakieś trójkąty i okręgi były
20 kwi 20:19
6latek: Moze i Pitagoras
Tylko pytanie . Ilu potrafiloby zrobic rysunek do tego zadania z ostroslupem jesli by go nie
bylo na arkuszu?
20 kwi 20:22
Mila:

Oblicz cosinus kąta zawartego między ścianami bocznymi:
b)ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,którego ściany boczne
są trójkątami równoramiennymi o ramieniu dwa razy dłuższym od krawędzi podstawy.
|DE|=|BE|, DE⊥SC i BE⊥SC
|DB|=a
√2
Z tw cosinusów w ΔDBE:
DB
2=e
2+e
2−2*e*e cosα
kubek oblicz długość odcinka e w ΔBCS porównując pole tego Δ obliczonego na dwa
sposoby.
20 kwi 20:24
10 sie 15:48