pole
gosz: czy dobrze? Oblicz pole powierzchni trójkąta równobocznego na którym opisano okrąg o promieniu
4cm.
liczę R=2/3h i mam h=6
h=a√3/2 i mam a=4√3
i pole P=12√3
jest ok?
20 kwi 17:43
janek191:
20 kwi 17:47
gosz: dobrze jest? czy cos pomyliłam?
20 kwi 17:53
janek191:
Dobrze. Można tez inaczej.
20 kwi 17:55
gosz: tzn jak?
20 kwi 17:55
gosz: pewnie z tego P=a
2√3/4

czy co masz na mysli?
20 kwi 17:56
janek191:

α = 120
o
| | √3 | |
P = 3*0,5*42* sin 120o = 24* |
| = 12 √3 |
| | 2 | |
20 kwi 18:00
πach:

warto zapamiętać: długość boku trójkąta równobocznego a = R
√3 = 2r
√3,
gdzie R − długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie, r − długość promienia okręgu
wpisanego w trójkąt.
| | 3 | |
pole trójkąta P = |
| R2√3 |
| | 4 | |
20 kwi 18:02
gosz: a oki
20 kwi 18:02
πesio:

albo tak:
P
Δ= 3r
2√3 2r=R =4 ⇒ r=2
P
Δ=12
√3
20 kwi 18:32