rekurencja
rek: Równanie rekurencji liniowej niejednorodnej
a(n) = 3a(n−1) + 10a(n−2) + 4n − 5, a(0)=−2, a(1)=1
Wyszło mi rozwiązanie ogólne a(n) = α(1) * 5n + α(2) * (−2)n
I tu się zatrzymałem. Nie wiem jak wyznaczyć równanie szczególne. Mógłby ktoś pomóc?
20 kwi 16:33
Mila:
a(n) = 3a(n−1) + 10a(n−2) + 4n − 5, a(0)=−2, a(1)=1
1) Z równania charakterystycznego:
x=−2 lub x=5
a
n(1)=A*(−2)
n+B*5
n
3) a
n2=C*n+D − przewidywana postać
C*n+D=3* [C*(n−1)+D]+10*[C*(n−2)+D]+4n−5
wyznacz C i D
Wg moich rachunków:
4) Wyznaczamy korzystając z war. początkowych wartości : A i B
| | 1 | | 2 | |
an=A*(−2)n+B*5n− |
| n− |
| − postać rozwiązania |
| | 3 | | 9 | |
===========================
| | 2 | | 16 | |
a0=−2=A+B− |
| ⇔A+B=− |
| |
| | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 2 | | 14 | |
a1=1=−2A+5B− |
| − |
| ⇔−2A+5B= |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 16 | | 14 | |
A+B=− |
| i −2A+5B= |
| |
| | 9 | | 9 | |
5)
| | 94 | | 2 | | 1 | | 2 | |
an=− |
| *(−2)n− |
| *5n− |
| n− |
| |
| | 63 | | 7 | | 3 | | 9 | |
=======================
20 kwi 18:00
rek: Dziękuję bardzo, jednak dalej nie rozumiem jak dokładnie zostało wyznaczone to C i D.
20 kwi 18:17
rek: Chyba załapałem − wystarczy utworzyć równania bazując na potęgach n, w tym przypadku n1 i n0.
Dziękuję jeszcze raz.
20 kwi 18:31
Mila:
C*n+D=3* [C*(n−1)+D]+10*[C*(n−2)+D]+4n−5
C*n+D=3 cN−3C+3D+10C*n−20C+10D+4n−5
−12C*n−12D+23C=4n−5
porównanie współczynników:
−12C=4 i 23C−12D=−5
20 kwi 18:32
Mariusz:
a(n) = 3a(n−1) + 10a(n−2) + 4n − 5, a(0)=−2, a(1)=1
Funkcja tworząca jest wygodniejsza w użyciu i pozwala więcej równań rozwiązać
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞3a
n−1x
n+∑
n=2∞10a
n−2x
n
+∑
n=2∞(4n−5)x
n
∑
n=2∞a
nx
n=3x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)+10x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)
+∑
n=0∞(4n−5)x
n−(−5−x)
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | 1 | |
∑n=0∞nxn−1=− |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
∑
n=2∞a
nx
n=3x(∑
n=1∞a
nx
n)+10x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
+∑
n=0∞4(n+1)x
n−∑
n=0∞9x
n+x+5
∑
n=2∞a
nx
n=3x(∑
n=1∞a
nx
n)+10x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n+2−x=3x(∑
n=0∞a
nx
n+2)+10x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n=3x(∑
n=0∞a
nx
n)+10x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
| | 4 | | 9 | |
+ |
| − |
| +x+5−2+x+6x |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | 4 | | 9 | |
A(x)(1−3x−10x2)= |
| − |
| +8x+3 |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | 4−9(1−x)+(8x+3)(1−2x+x2) | |
A(x)(1−3x−10x2)= |
| |
| | (1−x)2 | |
8x
3−16x
2+8x+3x
2−6x+3=8x
3−13x
2+2x+3
8x
3−13x
2+2x+3+9x−9+4=8x
3−13x
2+11x−2
| | 8x3−13x2+11x−2 | |
A(x)= |
| |
| | (1−3x−10x2)(1−x)2 | |
| | 8x3−13x2+11x−2 | |
A(x)= |
| |
| | (1−5x)(1+2x)(1−x)2 | |
| 8x3−13x2+11x−2 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| (1−5x)(1+2x)(1−x)2 | | 1−5x | | 1+2x | | 1−x | | (1−x)2 | |
A(1+2x)(1−2x+x
2)+B(1−5x)(1−2x+x
2)+C(1−x)(1−5x)(1+2x)+D(1−5x)(1+2x)=8x
3−13x
2+11x−2
(2x
3−3x
2+1)A+(−5x
3+11x
2−7x+1)B+(10x
3−7x
2−4x+1)C+(1−3x−10x
2)D=8x
3−13x
2+11x−2
2A−5B+10C=8
−3A+11B−7C−10D=−13
−7B−4C−3D = 11
A+B+C+D = −2
Po rozwiązaniu tego układu równań liniowych
łatwo rozwiniesz funkcję tworzącą w szereg korzystając
z sumy szeregów geometrycznych i ich pochodnych
20 kwi 22:04
22 kwi 16:41