Pochodne
PanGeno: Mógłby ktoś sprawdzić, czy dobrze zrobiłem?
Wyznacz parametr a, jeśli wiadomo, że:
| | a | | 1 | | 1 | |
limx→1 ( |
| − |
| ) = |
| |||Moje obliczenia => limx→1−f(x) = |
| | 1−x | | x2−1 | | 4 | |
Teraz zacząłem działać na jednej z granic jednostronnych, bo funkcja nie jest określona w x= −1
oraz x=1
| | a | | 1 | | −a(x+1)−1 | |
limx→1− ( |
| − |
| ) = limx→1− ( |
| ) = |
| | 1−x | | x2−1 | | (x−1)(x+1) | |
| | −ax−1−a | | −ax−1−a | |
limx→1− |
| = limx→1− |
| |
| | (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | |
Aby istniała granica zbieżna, to wyrażenie (x−1) z mianownika musi skrócić się z takim samym
czynnikiem w liczniku
dlatego niech W(x) = −ax−1−a
W(1) = 0
−a−1−a =0
2a = −1
Sprawdzając:
| | 12x−12 | | 12(x−1) | |
limx→1− |
| = limx→1− |
| = |
| | (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | |
| | 1 | |
Podobne rozumowanie dla limx→1+ = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
Granice jednostronne są równe, więc granica tam istniejąca również wynosi |
| |
| | 4 | |
Moje pytanie nie tyczy się tylko i wyłącznie wyniku, ale i też rozumowania. Czy dobrze zrobiłem
zaczynając od granic jednostronnych, czy można byłoby rozszerzyć ten ułamek nawet dla
lim
x→1 i byłoby dużo szybciej, a co ważniejsza poprawniej?
Phil#PW:
| | a | | 1 | | 1 | |
limx−>1( |
| − |
| )= |
| |
| | 1−x | | x2−1 | | 4 | |
no tak, teraz wystarczy zauważyć, że (x−1) musi się skrócić, więc:
| | −a(x+1)−1 | | 1 | |
limx−>1 |
| = |
| |
| | (x−1)(x+1) | | 4 | |
więc W(x)=−ax−a−1
W(1)=0
−2a−1=0
Można sprawdzenie teraz. Dobrze zrobiłeś, jednak nie potrzebnie rozpisywałeś na + i −