proszę o rozwiązanie
anna: Z urny, w której jest 6 kul czarnych i 2 zielone, wyjęto dwa razy po jednej kuli ze zwracaniem.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjęto kule różnych kolorów.
20 kwi 13:06
ite:

Spróbuj policzyć p−stwo, korzystając z takiego drzewka.
wyjęto kule różnych kolorów = wyjęto najpierw czarną potem zieloną lub wyjęto najpierw zieloną
potem czarną
20 kwi 13:36
anna: | | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | | 3 | |
p(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
czy dobrze
20 kwi 20:56
Mila:
Dobrze
20 kwi 21:13
anna: dziękuję
20 kwi 21:46