najmniejsza wartosc funkcji
ja: | | x4+1 | |
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x) = |
| , x ∊ R |
| | x2 +1 | |
20 kwi 11:13
HGH: policz pochodna i przyrownaj do 0
20 kwi 11:20
ja: Jakieś uzasadnienie? Za tyle nikt nie zaliczy zadania
20 kwi 11:23
6latek: Dobre
20 kwi 11:34
janek191:
Np.
| | 2 x*(x4 + 2x2 − 1) | |
f'(x) = |
| = 0 ⇔ x0 = 0 lub x1 = − √√2 −1 |
| | (x2+ 1)2 | |
lub x
2=
√√2 − 1
Dla x < x
1 jest f '(x ) < 0 a dla x > x
1 jest f '(x) > 0
f ma minimum lokalne w x = x
1
f ma też minimum lokalne w x = x
2.
y
min= 2
√2 − 2
20 kwi 11:50
ite:
janek191 Ty pokonałeś covid czy jest remis?
20 kwi 13:45
janek191:
Żyję ale jest bardzo ciężko. Jestem bardzo osłabiony, a lekarz twierdzi . że może
to potrwać kilka tygodni.
Pozdrawiam
20 kwi 13:55
ite: Sił życzę : )))
20 kwi 13:57
Mila:
Dołączam się do życzeń. Trzymaj się Janku.
20 kwi 17:23
ABC: Teraz to widzę że wygrałem na loterii genowej, bo covid jak lekkie przeziębienie przeszedłem.
20 kwi 17:33
Mila:
ABC −To rzeczywiście dobra wiadomość. Nasi znajomi bardzo ciężko przechodzili.
Nas na razie ominął covid.
20 kwi 18:06
jc: U mnie jedynym objawem była utrata węchu z dnia na dzień. 7 tydzień nic nie czuję.
20 kwi 18:17
ite: Do pół roku radzą czekać na powrót węchu i smaku. Ale jak już to wróci, to wiosna cieszy
zapachami a jedzenie smakiem do kwadratu : ))
20 kwi 22:40