matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
.
xyz:
Mam takie równanie do policzenia: y'x−y
2
−y=0 Dochodzę do momentu ln(y)−ln(y+1)=x Sprawdzi ktoś czy to jest dobrze? Oraz jak wyznaczyć y?
20 kwi 00:38
Mariusz:
y'x−y
2
−y=0 y'x=y
2
+y
y'
1
=
y
2
+y
x
dy
dx
=
y
2
+y
x
(y+1)−y
dx
dy=
y(y+1)
x
1
1
dx
(
−
)dy=
y
y+1
x
ln|y|−ln|y+1|=ln|x|+ln|C|
y
ln|
|=ln|Cx|
y+1
y
=Cx
y+1
(y+1)−1
=Cx
y+1
1
1−
=Cx
y+1
1
1−Cx=
y+1
1
y+1=
1−Cx
1
y=−1+
1−Cx
20 kwi 05:11