Ciągłość funkcji
Marek: Dobierz parametry a,b tak, aby funkcja f: R −−> R była ciągła w dziedzinie.
| | ⎧ | 2ax+6, x ≤ 1 | |
| f(x)= | ⎨ | (x2−1)/(1−x), 1 < x < 2 |
|
| | ⎩ | bx2 − 1, 2 ≤ x | |
19 kwi 23:16
chichi:
Musisz założyć, że zachodzą jednocześnie dwa warunki:
(1) Zachodzi równość pomiędzy granicami jednostronnymi w tych punktach
(2) Wartość funkcji w tych punktach jest równa granicom funkcji w tym punktach
19 kwi 23:27
Marek: Sory ale niezbyt rozumiem jak to woogóle policzyć
19 kwi 23:43
ABC: f(1)=2a+6
oblicz teraz lim x→1+ i przyrównaj te dwie rzeczy
z drugiej strony sprawdzać nie musisz bo funkcje elementarne są ciągłe
podobnie f(2)=4b−1 itd.
19 kwi 23:56